NavMenu

VIG kupuje AXA osiguranje u Srbiji - Akvizicija se ni na koji način neće odraziti na važeće ugovore

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.07.2016. 09:29
Komentari
Podeli

"Vienna Insurance Group" (VIG) kupuje osiguravajuće kompanije "AXA Životno osiguranje" i "AXA Neživotno osiguranje" u Srbiji. Na ovaj način tržišno učešće VIG grupacije u Srbiji povećaće se na oko 11,5%.

Ugovor o kupovini kompanija "AXA Neživotno osiguranje" a.d.o. Beograd i "AXA Životno osiguranje" a.d.o. Beograd (AXA Srbija) od strane VIG-a potpisan je 6. jula 2016. godine, a preuzimanje ovih kompanija čeka odobrenje relevantnih državnih institucija.

- Ova akvizicija neće se ni na koji način odraziti na važeće ugovore o osiguranju. Do isteka ugovora o osiguranju sve naše polise važe i ova transakcija ne utiče na njih. Zbog toga svi klijenti AXA Osiguranja ne treba da imaju nikakvu bojazan jer AXA garantuje za uslove koje su dobili prilikom zaključenja ugovora i kupovine polise osiguranja. Uslovi osiguranja se ne mogu menjati bez saglasnosti klijenta, a sve do isteka postojećeg osiguranja, važeći uslovi će biti na snazi - objašnjavaju iz kompanije "AXA Srbija" u razgovoru za "eKapiju" i navode da transakcija obuhvata kupovinu celokupne kompanije:

- Kupac je prepoznao "AXA Osiguranje" kao jedinstvenu priliku da ojača svoju poziciju na lokalnom tržištu. Ključna vrednost "AXA Osiguranja" su zaposleni, distributivni partneri, politike, procesi i prakse koje kompanija sprovodi. Zato nije razmatrana samo kupovina portfolija, nego čitavog tima i entiteta koji je uspešno sproveo razvoj poslovanja.

Transakcija mora da prođe odobrenja regulatornih organa, na prvom mestu Antimonopolske komisije i Narodne banke Srbije u narednim mesecima. U "AXA Srbija" očekuju da će transakcija biti kompletirana do 31. decembra 2016. godine, a sve do tada "AXA Osiguranje" će nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima.

Srpsko tržište interesantno za investiranje

Na osnovu pozitivnih ekonomskih pokazatelja za budućnost, VIG-u je Srbija interesantno tržište za investiranje.

- Ovo je jedno od četiri tržišta na kojima planiramo da dostignemo tržišno učešće od najmanje 10% u kratkom vremenskom periodu. S obzirom da "AXA Srbija" ima portfolio koji odgovara našem, akvizicija ove dve kompanije će nam omogućiti da postignemo ovaj cilj i ranije - naglasila je Elisabeth Stadler, generalni direktor VIG-a.

U 2015. godini, ove dve AXA kompanije ostvarile su nešto više od 12 mil EUR premije, tržišno učešće od 1,8% i imaju više od 106.000 klijenata.

- "AXA Srbija" nudi široku paletu proizvoda u oblasti osiguranja od nezgode, auto-osiguranja, osiguranja imovine, kao i životnih osiguranja. Ovi proizvodi su slični onima koje mi veoma uspešno već prodajemo kroz našu kompaniju "Wiener Stadtische osiguranje" i više nego dobro se uklapaju u našu prodajnu strategiju. Uz to, ovom akvizicijom dobićemo mogućnost da značajno ojačamo našu prodajnu silu. "AXA Srbija" takođe važi za jednog od lidera u oblasti digitalizacije, koja je deo naše dugoročne strategije - rekao je Peter Hofinger, član upravnog odbora VIG-a u čijoj nadležnosti je i Srbija.

VIG na tržištu Srbije posluje kroz kompaniju "Wiener Stadtische osiguranje", koja je u 2015. godini ostvarila više od 61,6 mil EUR premije, što predstavlja rast od 7% u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je rezultiralo tržišnim učešćem od 9,7% na kraju 2015. godine. Zajedno sa dve AXA kompanije, VIG je trenutno na četvrtoj poziciji na tržištu osiguranja u Srbiji, a na korak od treće pozicije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.