NavMenu

Učenička kompanija iz Arilja na evropskom takmičenju u Lucernu - Podrška ministarstva privrede i PKS

Izvor: Tanjug Sreda, 06.07.2016. 19:10
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Učeničku firmu "Plantagenet" iz Arilja, koja će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Lucernu od 25. do 27. jula, primili su u sredu, 6. jula, u znak podrške, ministar privrede Željko Sertić i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, koji je zajedno sa kompanijom "Fly Fly Travel", članicom PKS, uručio učenicima karte za put u Švajcarsku.

Čadež je rekao da mu je velika čast što Komora može da pomogne ovakve projekte, jer jedan od zadataka PKS i jeste da promoviše preduzetništvo mladih. On je ukazao da od ukupnog broja studenata koji pokreću startapove tri puta više onih koji su bili aktivni u učeničkim kompanijama od dece koja nisu imala to iskustvo.

- Važno je da mlade koji su napravili kvalitetan proizvod, koji može biti konkurentan u Srbiji i svetu, preuzmemo i pomognemo im da osnuju kompaniju. Naravno, i da im nađemo plasman i kupce - objasnio je Čadež.

Marija Milivojević, jedna od petoro članova tima učeničke kompanije "Plantagenet" iz Srednje škole "Sveti Ahilije" iz Arilja, objasnila je da je proizvod sa kojim će se takmičiti u Lucernu "ekološki komplet" za kućno uzgajanje začinskog bilja i čajeva. U kompletu se nalaze kesica sa zemljom, organskim đubrivom i semenom, uz biorazgradivu saksiju, ali i upustvo za upotrebu i štapić koji služi kao obeleživač vrste, nosač kutije i alatka za obrađivanje zemljišta.

- Ideja je da omogućimo svima koji žive u urbanim sredinama da obezbede sebi zdravu hranu. A kada sami gaje biljke znaju šta unose u organizam - objasnila je Milivojević dodajući da se u ekološkoj kutiji nalazi tačno koliko je potrebno za uzgajanje pojedinačne biljke.


Direktor organizacije "Dostignuća mladih" Darko Radičanin objasnio je da je program učeničkih kompanija jedan od najkvalitetnijih u toj organizaciji koja je deo svetske mreže "Junior Achievement", najvećeg svetskog programa preduzetničkog obrazovanja i finansijske pismenosti.

- Naša vizija je da kreiramo nove generacije u Srbiji koje će razmišljati preduzimljivije od svojih roditelja. Privatna inicijativa je ona najkvalitetnija, i može da doprinese konkurentnosti privrede - rekao je Radičanin nakon sastanka sa ministrom.

Učenička kompanija "Plantagenet" osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu od 15. do 17. maja 2016. godine. U Lucernu će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju na kome će učestvovati srednjoškolci iz 35 zemalja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.