Izvor: eKapija | Sreda, 06.07.2016.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pivo od heljde kao lek - Idealno za sportiste

(Foto: Brent Hofacker/shutterstock.com)
Sport i alkohol ne idu zajedno. Tako bar kažu. Oni sredovečni momci što dva ili tri puta mesečno potrče za loptom, a onda zajedno odu u obližnji bar na nekoliko piva – oni se ne računaju. Ali... Pivo od heljde je, sva je prilika, nešto što će možda obradovati i amaterske i profesionalne sportiste. Nije poenta u tome što će moći bez griže savesti da ga (po)piju, već u blagodetima ovog piva za njihov organizam.

U najkraćem, italijanski Savet za istraživanja i analizu u poljoprivredi – CREA, napravio je pivo od heljde i predstavio ga na nedavno održanom skupu u Rimu posvećenom pivu kao dodatku ishrani amaterskih i profesionalnih sportista nakon takmičenja. To pivo sadrži 90% divlje heljde koja ima vrlo jaka antioksidantna i anti-inflamatorna svojstva, a i mali procenat alkohola (3%), što je, kažu, idealno za telo posle jakih fizičkih napora, ali i posle obilnog obroka. Vrlo je prijatnog ukusa i praktično nema glutena.

Svojstva, tačnije "efekti" konzumiranja ovog piva, testirani su tokom jednog eksperimenta na članovima italijanske Federacije za zimske sportove (FISI). Odabrani su sportisti shodno aktivnosti kojom se bave i nivou oksidativnog stresa koji ona izaziva.

Testiranje je urađeno tako što su sportisti bili podeljeni u dve grupe – u prvoj su dobili tzv. stresni obrok, bogat mastima i ugljenim hidratima, i pivo od heljde, dok je druga grupa dobila isti obrok uz neko od komercijalnih piva. Prva grupa, koja je pila pivo od divlje heljde nakon obroka, pokazala je povećanu proizvodnju citokina (interleukina, koji su, pored molekula antitela, najvažniji sekrecioni proizvodi ćelija imunog sistema). Zadatak citokina je da "popravljaju štetu" koju u našem telu izaziva oksidativni stres uslovljen jakim obrokom ili dužim fizičkim naporom. I, što je takođe bitno, istovremeno smanjuju holesterol.

Kako najavljuju iz CREA-e, sveobuhvatniji testovi će biti rađeni nakon Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Veliki broj saveza u raznim sportovima već se prijavio. Takođe, spremni su da testiraju i "light" verziju. Istraživači CREA-e veruju da istraživanja mogu dovesti do inovacija u oblasti ishrane i zdravlja od velikog značaja.

Heljda ili, kako je zovu - "crno žito", poreklom je iz centralne Azije, koristi se i kao hrana i kao napitak. Naučno je odavno dokazano da je lekovita biljka. Da, heljda je biljka, zeljasta biljka, a ne žitarica! Ali, zbog sličnosti sa žitaricama, zbog načina pripreme i slične hranljivosti - svrstava se u žitarice. Ono zbog čega se koristi za pivo koje se može preporučiti sportistima, su njena hranljiva vrednost i energetska svojstva – bogata je mineralima i vitaminima, belančevinama, ugljenim hidratima i biljnim uljem, a istovremeno ima vrlo nizak nivo masnoća i kalorija. Sadrži skoro sve vitamine grupe B (naročito niacin), i vrlo je bogata vitaminom E. Sadrži i rutin koji utiče na krvni sistem i nervne ćelije.

Srbija ne raspolaže preciznim podacima o proizvodnji heljde, jer Republički zavod za statistiku ne prati te podatke, rečeno je "eKapiji" u Privrednoj komori Srbije. Gaji se u malim količinama, pretežno u brdsko-planinskom području. Zbog relativno niskih prinosa (oko 2 tone po hektaru) proizvodnja heljde kao glavne kulture je manje isplativa, pa se kod nas gotovo isključivo gaji kao postrni usev nakon skidanja ječma ili ozimoga krmnog bilja, a zbog plodoreda i boljeg iskorišćavanja zemljišta). Uglavnom je ima na području opštine Nova Varoš, gde se heljda uzgaja na površini od 120-150 ha, a mogući potencijali uz podizanje novih zasada prelaze ukupnu površinu od 200-250 ha.

U poslednje vreme sve je veće interesovanje kod poljoprivrednih proizvođača za gajenje ove biljke, a sve više je i proizvođača prehrambenih proizvoda na bazi heljde. U 2015. godini, prema podacima Uprave carine, uvezli smo heljde u vrednosti od 347.268 USD, od toga iz Ruske federacije oko 43%, iz Ukrajine oko 25% i iz Poljske oko 20%.

O pokušajima korišćenja heljde za pravljenje piva kod nas, nema podataka. Juna 2015. godine u Ljubljani je predstavljeno prvo slovenačko bezglutensko pivo, u potpunosti napravljeno od heljde. Dr Rok Orel, koji je smislio ovo pivo, kaže da je ono "čist lek", a da je na ideju došao zbog pacijenata koji boluju od celiaklije. Problem je, naravno, gluten. Klasično pivo, koje se pravi od žitarica koje sadrže gluten (ječam, pšenica, ovas), samim tim ne prija obolelima ili netolerantnima.

Za mnoge je bitno upravo to što heljda sadrži proteine nalik glutenu, ali ne gluten. Heljda je i lako svarljiva. U Rusiji je heljda odavno i vrlo često na trpezama. Stiglo je vreme da osvoji i Zapad.

Kompletan sadržaj Specijalnog izdanja "Italija-zemlja partner: Kada je hrana životni stil" možete pročitati OVDE.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.