Izvor: Tanjug | Utorak, 05.07.2016.| 13:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

VERHEIJEN: EPS "zapanjujući primer", građani plaćaju nedostatak reformi

Toni Verheijen (Foto: mc.rs)
Šef Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen kritikovao je "Elektroprivredu Srbije" nazivajući je "zapanjujućim primerom" i zapitao - "ako EPS neće reforme, da li su građani voljni da tu odluku plate".

On je u svom blogu naveo da EPS ima najveće plate u zemlji, a jedva osrednju uslugu, da ne može da zaustavi krađu struje koja je, prema njihovoj računici, ravna 0,2% vrednosti BDP-a a neće da koriste ni jeftina sredstva bilateralnih donatora da ulažu u obnovljive izvore energije.

Verheijen je istakao da su te stavke redom predviđene u okviru reforme EPS-a, i ukazuje da oni koji ne žele promene usmeravaju pažnju javnosti jedino na pitanje otpuštanja za 1.000 zaposlenih.

Time se previđaju neke činjenice, navodi Verheijen i dodaje da je prva - cena toga da se ništa ne promeni, a plan finansijske konsolidacije, koji je vlada Srbije usvojila u junu 2015. godine izračunao je da bi ona bila dve milijarde evra do 2019. godine. - To je više nego što je današnji dug "Srbijagasa" - ukazao je Verheijen.

Cene struje u regionu padaju, pa će po analizama te banke situacija biti gora i zato je još važnije da se nešto učini. - Ako se ne preduzme ništa, EPS će opet tražiti pomoć - pare - od države pa će u krajnjoj liniji to platiti poreski obveznici - naveo je on.

Druga činjenica je, kako je naveo, sprečavanje da se EPS sunovrati niz liticu i poništi sve što je učinjeno u finansijskoj konsolidaciji.

- Tu postoje tri bitne stvari: cena, troškovi zaposlenih i investicije. Ostala pitanja - kao što je zatvaranje pet nepotrebnih pogona, unutrašnje restrukturiranje, bolji sistem javnih nabavki, smanjenje troškova prenosa i krađe struje - takođe su bitna jer poboljšavaju odnos prihoda i rashoda. Ali krupne stvari koje određuju da li će EPS biti santa leda koja je potopila Titanik su prve tri - naveo je Verheijen.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.