Izvor: eKapija | Utorak, 05.07.2016.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Inovativno rešenje za zaštitu od buke "Ruconbar" proizvodiće se i u Novom Sadu - Uspešna saradnja hrvatske i srpske kompanije

Hrvatska kompanija "Beton Lučko" i preduzeće "Inobačka" iz Novog Sada potpisali su nedavno sporazum o korišćenju iskustva i znanja u proizvodnji betonskog zida protiv buke sa granulama reciklirane autogume - "Ruconbar". Ovom saradnjom novosadska firma dobila je prava na proizvodnju za tržište Srbije.

- Mi već nekoliko godina uspešno sarađujemo sa "Inobačkom", a njihovi inženjeri već su prošli edukaciju kada je reč o tehnologiji betona. S obzirom na to da je u Srbiji počela izrada karte buke, u skladu sa međunarodnim propisima koji obavezuju na zaštitu naseljenih mesta od buke, posebno pored prometnih autoputeva i železničkih pruga, srpska firma je želela da počne proizvodnju inovativnog proizvoda u svojim pogonima - kaže u razgovoru za "eKapiju" Vladimir Tonaj, direktor prodaje kompanije "Beton Lučko".

"Ruconbar" predstavlja betonski zid za zaštitu od buke sa granulama reciklirane autogume koji se, osim dobrih osobina upijanja zvuka, ističe i pozitivnim ekološkim svojstvima. Naime, ovakvom proizvodnjom rešava se i problem otpada za stare automobilske gume, što nijedan sličan proizvod na tržištu ne nudi kao dodatnu vrednost.

- Primenom novih propisa na srpskom tržištu je počelo raspisivanje tendera za rešenja zaštite od buke, što je "Inobačka" prepoznala kao svoju šansu. Zato smo i proširili naše partnerstvo, a novosadski inženjeri već su uradili određene testove i probne uzorke "Ruconbar"-a, tako da su spremni za proizvodnju - ističe sagovornik našeg portala, uz napomenu da će "Beton Lučko" u startu svakako pružiti i svu potrebnu dodatnu podršku srpskim partnerima.

Vladimir Tonaj objašnjava da "Ruconbar" predstavlja veoma efikasno i ekonomično rešenje za zaštitu od buke, jednostavno za primenu i sa značajnim ekološkim benefitima. Inovativna tehnologija za proizvodnju lakog betona sa ugradnjom gumenih granulata jedinstvena je na tržištu, a ovaj zid se može montirati duž autoputeva ili železničkih pruga, odnosno svuda gde je potrebna zaštita okolnih naselja. Primenjiv je i u gusto naseljenim urbanim područjima, zbog lake i brze izgradnje, kao i velikog broja mogućih oblika i dizajna.

"Ruconbar" (RUbberised COncrete Noise BARriers - gumirana betonska barijera od buke) je, inače, projekat nastao pod okriljem Eko-inovacione inicijative (Eco-Innovation initiative) i programa Izvršne agencije EU za konkurentnost i inovacije (Executive Agency for Competitiveness and Innovation Framework Programme - CIP). Ovo rešenje može značajno doprineti i ublažavanju razlike između zemalja članica EU i potencijalnih kandidata za članstvo, kroz smanjenje buke i efikasnije upravljanje otpadom.

M.A.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.