NavMenu

Potrebno bolje povezivanje proizvođača i kupaca organske hrane - Održana obuka za preduzetnike u Pančevu

Izvor: RTV Ponedeljak, 04.07.2016. 11:25
Komentari
Podeli
(Foto: Twin Design/shutterstock.com)
Regionalna privredna komora Pančevo u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za razvoj organske poljoprivrede i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ organizovala je obuku za preduzetnike pod nazivom "Razvoj kompanija u oblasti usluga u organskoj poljoprivredi". Njima su nakon uspešno završene šestodnevne obuke dodeljeni sertifikati, a glavni cilj bilo je kreiranje oblasti usluga u organskoj poljoprivredi i popunjavanje praznog prostora koji postoji između proizvođača i kupaca.

Preduzeća koja bi povezivala proizvođače organske hrane i kupce još uvek nema dovoljno na našem tržištu i to je velika šansa za pokretanje sopstvenog biznisa.

- Imamo proizvođače organske hrane i bitno je kako da se povežemo sa kompanijama koje bi se bavile preradom ili uslužnim delatnostima u ovoj oblasti - rekla je Violeta Mickovski Stefanović, doktor tehnologije i učesnica obuke.

Organska proizvodnja još uvek nije dovoljno zaživela u Vojvodini. Trenutno je zastupljenija u južnoj Srbiji, ocenili su učesnici skupa koji smatraju da bi država trebalo više da pomaže razvoj ovog sektora.

- Ukoliko prerađivački sektor bude imao obezbeđen plasman biće daleko više zainteresovanih za bavljenje organskom proizvodnjom. A i trend u svetu je zdrav život i korišćenje nezagađenih poljoprivrednih proizvoda - naglasila je Marija Stanišić, sekretar odbora za poljoprivredu u RPK Pančevo.

Tijana Sekulić, preduzetnica i predavač na ovoj obuci, objasnila je da ne postoje servisi usluga između farmera i klijenata, servisi iz oblasti turizma, distribucije.

- Sada je momenat da se razviju prodavnice organskih proizvoda, ali i da se kompletna svest stanovništva o ovoj oblasti podigne na viši nivo.

Šestodnevni interaktivni trening omogućio je zainteresovanima da steknu uvid u organsku proizvodnju i objasnio im kako da dođu do ideje, izrade biznis plan, koriste društvene mreže za promociju i kreiraju sopstveni veb sajt jer im je to sve neophodno za povezivanje sa proizvođačima organske hrane i kupcima, uz bolje pozicioniranje na tržištu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.