NavMenu

Šta nas sve čeka na "Putevima Tesle"

Izvor: RTS Petak, 01.07.2016. 11:27
Komentari
Podeli

Pred nama je i mesec posvećen Nikoli Tesli povodom 160 godina od njegovog rođenja. Kulturno-turistička ruta "Putevima Tesle" trajaće celog jula. Program za ljubitelje Tesle kreiralo je 40 institucija iz kulture, privrede, kao i šest fakulteta.

U godini Teslinog jubileja organizuju se brojne izložbe, eksperimenti, predavanja, ali pre svega nova stalna postavka Muzeja Nikole Tesle.

- Svi će moći da zavire u neke od stogodišnjih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije koji su mali, živi muzeji. Tokom čitavog meseca za svakog i ponešto zanimljivo i ponešto što zasigurno nije video do sada - poručuje Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

"Tesla dani" su deo kulturne rute "Putevima Tesle" kroz Srbiju. Na tom putu su i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja, omiljenog Teslinog pesnika, i Pupinova kuća u Idvoru.

- Tesla je želeo da promeni svet, kao što je i Pupin želeo da ga promeni, samo su radili na različite načine. Tesla ga je menjao kao pojedinac, van sistema, a Pupin ga je menjao u sistemu - navodi prof. Branko Kovačević sa Elektrotehničkog fakulteta.

Jubilej se obeležava u petnaest gradova Srbije.

(Foto: eKapija)
- Nadamo se da će ovo postati tradicija. I nadam se da će ovo biti nametnuto našem obrazovnom sistemu kao prava vrednost za naše đake, kao nešto novo kada je reč ekskurzijama - smatra pomoćnik ministra turizma Renata Pindžo.

Direktor Turističke organizacije Srbije Marija Labović smatra da je događaj vrlo značajan jer na poseban način skreće pažnju sveta na Srbiju.

- Skreće pažnju na to koliko smo mi posebni, i šta sve imamo različito od svih ostalih i čime možemo da se ponosimo - dodaje Labovićeva.

Osim filmova koji govore o starim hidoelektranama, u Beogradu i Njujorku istovremeno će biti prikazan film naših i američkih umetnika, čime će Tesla simbolično povezati Srbiju i Ameriku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.