NavMenu

Novi Bečej objavio rat uzurpatorima oranica - Srbija zbog mahinacija godišnje gubi oko 100 mil EUR

Izvor: Politika Petak, 01.07.2016. 12:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko Karišić)Ilustracija
Opština Novi Bečej prva je lokalna samouprava u Srbiji koja je objavila rat uzurpatorima državne zemlje. Sa 50 hektara nelegalno posejanih oranica skinula je i konfiskovala žito, što je prva akcija nedavno formirane opštinske vlasti koju čine Srpska napredna stranka, Savez vojvođanskih Mađara i grupa građana.

- Ovo je i pokazna vežba za ostale, jer nećemo više da tolerišemo nelegalno korišćenje državne zemlje. Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je stupio na snagu početkom godine, dao je široka ovlašćenja lokalnim samoupravama i to ćemo iskoristiti - izjavio je za "Politiku" Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej.

Ova opština raspolaže sa oko 12.500 hektara državnih oranica koje daje u zakup na licitaciji. Neko će reći da je 50 hektara beznačajno i da su površine koje su otete od države poslednju deceniju mnogo veće, posebno u Vojvodini. Udruženja poljoprivrednika više puta su apelovala da su malverzacije oko državne zemlje rađene najčešće u sprezi sa lokalnim vlastima, da su u igri uglavnom svima dobro poznati lokalni tajkuni. Većini uzurpatora država, navodno, nikada nije uspevala da uđe u trag. Vode se kao "NN lica", a u tom slučaju jedina mera koju opštinske vlasti mogu da sprovedu jeste oduzimanje useva i to o sopstvenom trošku.

- Ima još uzurpiranih parcela i pod kukuruzom i pod suncokretom. Nije u ovom trenutku ni najvažnije kolika je vrednost žita koje smo oduzeli i koliko će opština zaraditi. Ovaj potez je više stvar principa i dokaz da je nešto ostvarivo ako se hoće - istakao je Maksimović i dodao da je i u ovom slučaju prijava podneta protiv nepoznatih počinilaca.

(Foto: Rajko Karišić)
Pre dve godine, po pisanju medija, novobečejska lokalna samouprava je ukazivala na to da je uzurpirano blizu hiljadu hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i da ga ratari obrađuju bez ikakvog pravnog osnova. To su, uglavnom, bile oranice koje nisu date u zakup u prvom krugu licitacije, jer za njih, navodno, nije bilo zainteresovanih. Pojedini uzurpatori su tada prihvatili predlog o vansudskom poravnanju, ali su se mnogi oglušili o apele i upozorenja opštinskih službi.

Ni poslednji poziv države uzurpatorima da prijave površine koje su nelegalno zaposeli, do 1. maja 2016. godine, nije dao rezultate. U Novom Bečeju niko se nije dobrovoljno prijavio iako su uslovi bili više nego podsticajni. Od njih se tražilo samo da plate prosečnu cenu zakupa zemlje (oko 192 EUR po hektaru u Vojvodini).Krajem prošle godine u toku jake državne kampanje za usvajanje novih propisa o zakupu poljoprivrednog zemljišta kao glavni argument navodila se upravo nužnost obračuna sa uzurpatorima državnih oranica. Tada je izračunato da Srbija zbog ovakvih mahinacija godišnje gubi oko 100 mil EUR i da su u zakulisne radnje nelegalnog korišćenja 500.000 hektara državne zemlje umešane mnoge lokalne samuprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.