Izvor: Politika | Petak, 01.07.2016.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi Bečej objavio rat uzurpatorima oranica - Srbija zbog mahinacija godišnje gubi oko 100 mil EUR

Ilustracija
Opština Novi Bečej prva je lokalna samouprava u Srbiji koja je objavila rat uzurpatorima državne zemlje. Sa 50 hektara nelegalno posejanih oranica skinula je i konfiskovala žito, što je prva akcija nedavno formirane opštinske vlasti koju čine Srpska napredna stranka, Savez vojvođanskih Mađara i grupa građana.

- Ovo je i pokazna vežba za ostale, jer nećemo više da tolerišemo nelegalno korišćenje državne zemlje. Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je stupio na snagu početkom godine, dao je široka ovlašćenja lokalnim samoupravama i to ćemo iskoristiti - izjavio je za "Politiku" Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej.

Ova opština raspolaže sa oko 12.500 hektara državnih oranica koje daje u zakup na licitaciji. Neko će reći da je 50 hektara beznačajno i da su površine koje su otete od države poslednju deceniju mnogo veće, posebno u Vojvodini. Udruženja poljoprivrednika više puta su apelovala da su malverzacije oko državne zemlje rađene najčešće u sprezi sa lokalnim vlastima, da su u igri uglavnom svima dobro poznati lokalni tajkuni. Većini uzurpatora država, navodno, nikada nije uspevala da uđe u trag. Vode se kao "NN lica", a u tom slučaju jedina mera koju opštinske vlasti mogu da sprovedu jeste oduzimanje useva i to o sopstvenom trošku.

- Ima još uzurpiranih parcela i pod kukuruzom i pod suncokretom. Nije u ovom trenutku ni najvažnije kolika je vrednost žita koje smo oduzeli i koliko će opština zaraditi. Ovaj potez je više stvar principa i dokaz da je nešto ostvarivo ako se hoće - istakao je Maksimović i dodao da je i u ovom slučaju prijava podneta protiv nepoznatih počinilaca.

Pre dve godine, po pisanju medija, novobečejska lokalna samouprava je ukazivala na to da je uzurpirano blizu hiljadu hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i da ga ratari obrađuju bez ikakvog pravnog osnova. To su, uglavnom, bile oranice koje nisu date u zakup u prvom krugu licitacije, jer za njih, navodno, nije bilo zainteresovanih. Pojedini uzurpatori su tada prihvatili predlog o vansudskom poravnanju, ali su se mnogi oglušili o apele i upozorenja opštinskih službi.

Ni poslednji poziv države uzurpatorima da prijave površine koje su nelegalno zaposeli, do 1. maja 2016. godine, nije dao rezultate. U Novom Bečeju niko se nije dobrovoljno prijavio iako su uslovi bili više nego podsticajni. Od njih se tražilo samo da plate prosečnu cenu zakupa zemlje (oko 192 EUR po hektaru u Vojvodini).Krajem prošle godine u toku jake državne kampanje za usvajanje novih propisa o zakupu poljoprivrednog zemljišta kao glavni argument navodila se upravo nužnost obračuna sa uzurpatorima državnih oranica. Tada je izračunato da Srbija zbog ovakvih mahinacija godišnje gubi oko 100 mil EUR i da su u zakulisne radnje nelegalnog korišćenja 500.000 hektara državne zemlje umešane mnoge lokalne samuprave.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.