NavMenu

Svaki peti korisnik računara pokriva veb kameru zbog privatnosti

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.06.2016. 09:51
Komentari
Podeli
(Foto: alexskopje/shutterstock.com)
Internet korisnici praktikuju različite metode kako bi zadržali svoju privatnost. Jedan od pet korisnika (22%) priznao je da pokriva veb kameru kako bi zaštitio svoju privatnost.

Iako to jeste korisno, navodi "Kaspersky Lab", važno je da korisnici razumeju da pokrivanjem veb kamere ne mogu sprečiti presretanje audio signala i zaštititi se od hakera i zlonamernih grupa koji žele da ih prisluškuju.

Više od četvrtine internet korisnika (27%) čuva svoje poverljive podatke na uređajima koji nemaju pristup internetu, vodeći se pogrešnim razmišljanjem da će im na taj način bezbednost podataka biti zagarantovana. Međutim, iako je ova teorija zasnovana na logičkom razmišljanju, i od ključnog je značaja za obezbeđivanje rezervnih kopija podataka od posledica ransomware napada, moguće je zaraziti uređaj i bez prisustva internet konekcije, preko inficiranog mobilnog telefona ili USB uređaja.

Otprilike 19% ispitanika priznalo je da izbegava veb stranice kao što su "Google" i "Facebook", zato što tu mogu biti prikupljani njihovi lični podaci, uprkos činjenici da je danas standardna praksa za skoro sve veb stranice da prate ponašanje korisnika i prikupljaju određene podatke o njima.

Pored toga, 8% ispitanika priznalo je da krije svoje računare od drugih ljudi, a 7% njih takođe je izjavilo da prilikom onlajn transakcija često po nekoliko puta unosi i briše broj kreditne kartice kako bi zbunili viruse, uprkos činjenici da malver programi, naročito programi za krađu lozinki, ne mogu biti zbunjeni na ovaj način.

I dok neki koriste ekstremne, ali neadekvatne metode, statistički podaci ukazuju na to da ostali internet korisnici nemaju razvijenu svest o sajber pretnjama. Samo 20% ispitanika izjavilo je da misli da mogu biti meta onlajn napada, dok je 21% njih izjavilo da smatra da im bezbednosna rešenja nisu potrebna, što dovodi u pitanje njihovu obazrivost na internetu i sposobnost da se zaštite od napada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.