Izvor: eKapija | Sreda, 29.06.2016.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

NBS: Očuvana finansijska stabilnost posle Bregzita - Dinar jači za 0,2%

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je posle Brexit-a, finansijska stabilnost u zemlji očuvana. Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi 123,5585. Dinar je na dnevnom nivou ojačao za 0,2% u odnosu na evro, pri čemu NBS nije intervenisala na deviznom tržištu, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da "to još jednom ukazuje na adekvatnu i blagovremenu reakciju NBS u prošli petak kada su sva svetska tržišta bila značajno poljuljana nakon rezultata referenduma Velike Britanije u pravcu izlaska iz EU".

Stabilnost na domaćem deviznom i finansijskom tržištu nije ni u jednom trenutku dovedena u pitanje, a prodajom deviza odmah na početku dana u petak 24. juna sprečeno je širenje panike i održana je stabilnost deviznog tržišta, dodaje NBS.

Iako je dinar u petak neznatno oslabio, već početkom ove sedmice dolazi do oporavka njegove vrednosti i to bez deviznih intervencija, dodala je centralna banka.

Stabilnost dinara dokazuje "i povećanu otpornost domaće ekonomije na eksterne šokove usled značajnog poboljšanja makro-ekonomskih fundamenata".

NBS je najavila da će kao i do sada nastaviti da prati i analizira sve faktore koji mogu da utiču na kretanja na deviznom tržištu i po potrebi adekvatno reaguje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.