Izvor: eKapija | Sreda, 29.06.2016.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od male porodične firme do finala "EY Preduzetnik godine" - Preduzeće "Grba Prpić" osvaja evropska tržišta i najavljuje nove investicije

Kompanija "Grba Prpić" iz Bačkog Jarka pruža usluge prevoza robe u međunarodnom transportu, te sarađuje sa renomiranim domaćim i evropskim firmama. Ovo porodično preduzeće osnovano je 1995. godine. Počeli su sa jednim kamionom, a danas poseduju ukupno 20 teretnih motornih vozila. Kako za "eKapiju" kaže vlasnik Branko Grba, firma je u 2015. ostvarila rast prihoda od 11%, dok je dobit porasla za oko 10% u odnosu na 2014.

Grba ističe da kompanija sarađuje sa renomiranim domaćim i evropskim firmama. Prevoz robe vrše iz i za sve delove zapadne, srednje i istočne Evrope - od Estonije, Litvanije, Letonije, Poljske, preko Holandije, Nemačke, Austrije, Češke, Nemačke, Bosne i Hercegovine...

Prema rečima vlasnika, "Grba Prpić" ostvaruje konstantan rast zahvaljujući brzim i kvalitetnim uslugama. Uspeh ove porodične kompanije potvrđuje i plasman u finale takmičenja "EY Preduzetnik godine".

- Manifestacija "EY Preduzetnik godine" ima poseban značaj, jer se radi o renomiranoj kući, sa ozbiljnim pristupom i visokim kriterijumima, koji obuhvataju kako finansijske parametre, tako i socijalnu dimenziju poslovanja. To potvrđuje činjenica da je kompanija "Ernst & Young" na "Forbes"-ovoj listi iz 2012. godine proglašena za "Best Accounting Firm to Work For". Takva reputacija čini ovu nominaciju laskavom i prestižnom - kaže Branko Grba.

Sagovornik eKapije ističe da je ovakva vrsta promocije značajna za razvoj preduzetništva. Dodaje, međutim, da je kvalitet okosnica uspešnog poslovanja. - Kontinuitet i kvalitet su najbolja preporuka, a ovo priznanje je tek potvrda za stečene zasluge - naglašava Grba.

Preduzeće "Grba Prpić" poseduje ISO-9001 sertifikat, kao i CMR osiguranje po svakom vozilu u do 300.000 EUR. Kompanija u svom vlasništvu ima plac od 4.000 m2, na kome se nalaze kancelarijski i magacinski prostor. U planu je i rekonstrukcija postojećih, te izgradnja novih magacina za robu, kao i servisa za popravku vozila.

Transportna delatnost u Srbiji

(Foto: Nightman1965/shutterstock.com)
- Srbija ima razvijenu transportnu delatnost. Poslovno udruženje "Međunarodni transport" okuplja preko 900 firmi, čiji vozni park sadrži više od 7.000 vozila - kaže Branko Prpa, te ističe da poslovanje kompanija u Srbiji dodatno opterećuju interni administrativni poslovi, kao i to što zakonodavna vlast ne prati na adekvatan način dinamičan razvoj privrede.

Propisi su, kako navodi, često u koliziji, te su prepušteni autentičnom tumačenju ili tumačenju sudova. -To dovodi do pravne nesigurnosti i neujednačenosti u primeni.

Prema njegovim rečima, domaće firme su u neravnopravnom položaju u odnosu na inostrane, jer je podsticaj države usmeren isključivo na strane investitore. - Otežavajuća okolnost u industriji kojom se bavim je činjenica da država ne subvencioniše uvođenje novih tehnologija. Time se otežava poslovanje preduzeća koja se bave međunarodnim drumskim teretnim saobraćajem.

Sagovornik "eKapije" naglašava da pojedini propisi ugrožavaju dugogodišnju transportnu tradiciju, koja ima veliku ulogu u celokupnoj srpskoj privredi.

- Transportna industrija zapošljava više od 20.000 vozača, kao i veliki broj administrativnog osoblja, upravljačkog kadra, dispečara, referenata, komercijalista, pravnika, ekonomista, pomoćnih radnika... Ova delatnost doprinosi i zapošljavanju radnika u drugim sektorama, kao što su serviseri, dobavljači delova i opreme za vozila, radnici u naftnoj industriji... Ovo sve navodim da bih ilustrovao koliko značajnu pokretačku snagu transportna delatnost predstavlja u celokupnom BDP-u Srbije - poručuje Branko Grba.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.