NavMenu

Štediše u Srbiji se okreću dolaru - Izlazak Britanaca iz EU ostaviće dugoročne posledice na našem bankarskom tržištu

Izvor: Novosti Utorak, 28.06.2016. 07:25
Komentari
Podeli
(Foto: vovan/shutterstock.com)

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije napravio je veliki lom na svetskom finansijskom tržištu, a i kod nas će se posledice osećati dugoročno, smatraju ekonomski analitičari. Investitori su u trenu pobegli u zlato i švajcarski franak, što je njihove vrednosti podiglo u nebo, a takođe su ojačali i dolar i jen.

Analitičari poručiju da je najbolje uložiti u zelene novčanice, jer će do kraja godine donositi samo dobit. Kod nas, ipak, malo građana štedi u američkoj valuti, pa je za očekivati da će se sve više štediša preorijentisati na dolar, pogotovo ako banke nastave da obaraju kamate na uložene evre.

Kada je reč o kamatama kao mamac za štediše, ne bi bilo izenađenje i da naši koji rade u Rusiji i odande šalju novac ostavljaju svoje uloge u ruskoj moneti. Jer, kamate za štednju u njoj daleko su najveće i iznose 3,23 odsto.

Devizna štednja građana Srbije uglavnom se iskazuje u evrima, jer je u ovoj valuti oko 90 odsto uloga, i ona iznosi oko 8,4 mlrd EUR.

Zadužene s druge strane najviše boli glava zbog rasta i evra i švajcarskog franka. Bregzit je kod nas ojačao evropsku monetu za oko 22 pare, a "švajcarac" za 2,50 dinara. Obaranje euribora, za sada nema efekta. Inače ove dve pomenute valute u Srbiji jačaju od početka godine. Tako da je evro skočio od janaura oko 3,5 dinara, a franak više od pet dinara. Švajcarska valuta intenzivno jača od prošlog meseca i sa 112 dinara stigao je na 116 dinara. To je dodatno uznemirilo zadužene građane i firme u ovoj moneti, jer teškom mukom otplaćuju rate. Sa ratom od 300 franaka danas će morati da plate umesto 33.300 koliko je bila u maju, 34.800 dinara. Naravno, zabrinuti su da tu nije kraj.

- Potres koji je uzdrmao ceo svet, osetio se i potrajaće i kod nas - smatra Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji. - Britanska funta će blago ojačati, a onda će ostati na tom nivou.

Švajcarska centralna banka interveniše i bori se da oslabi svoju valutu, kako bi sačuvala izvoz, dok će dolar jačati. Američke federalne rezerve sigurno neće povećavati skoro svoju kamatu, jer sada nema potrebe za tim, a investitori će se iz Evrope prebaciti preko Atlantika. To znači problem i za nas, jer će naše vrednosne hartije postati manje atraktivne, a onda ćemo morati više truda da ulažimo da održimo stabilan dinar.

Narodna banka Srbije, prema recima Živanovića, za proteklih pola godine je morala da proda oko 860 mil EUR kako bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa, ali je naša valuta ipak slabila.

Bregizit je doneo dodatne probleme i sada potezi centralne banke treba da budu radikalniji, smatraju naši ekonomski analitičari.


Stalno na mukama

Švajcarska ekonomija ponovo je na mukama zbog preteranog povećanja vrednosti svoje valute, a građani u Srbiji i okruženju očajni su jer su im rate u francima sve veće i veće. Nekada najpovoljniji vid zaduživanja na našim prostorima pretvorio se u višegodišnju agoniju i po svoj prilici nema kraja.

- Postalo je neizdržljivo, a kako vidim može da bude i gore - kaže D. Popović, Beograđanin koji ima stambeni kredit u "švajcarcima". - Više ne znam kako ću da plaćam rate i šta da učinim sa ovim zajmom. Mogu da pređem na evre, ali mi je to dodatni trošak za koji nemam novca.

NBS: Spremne mere za izazove

NBS i Vlada imaju na raspolaganju sve potrebne mere kojima mogu efikasno da odgovore na izazove sa kojima se može suočiti naša ekonomija - navode u Centralnoj banci. - Napominjemo da smo i u proteklom periodu iskazali odlučnost i sposobnost da čak i u nešto nepovoljnijim uslovima u pogledu spoljne i unutrašnje neravnoteže uspešno ublažimo posledice nepovoljnih kretanja na svetskim robnim i finansijskim tržištima. U prilog domaćoj finansijskoj stabilnosti govore sve bolji makroekonomski pokazatelji i očekivanja da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa smanjenjem unutrašnje i spoljne neravnoteže.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.