NavMenu

Spajaju se kineske čeličane "Baosteel" i "Wuhan Iron&Steel"

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 27.06.2016. 11:24
Komentari
Podeli
Dve najveće čeličane u Kini najavile su planove za spajanje, budući da se ova industrija suočava sa globalnom prezasićenošću koja pogađa proizvođače čelika u svetu.

"Baosteel group", drugi po veličini proizvođač čelika u Kini planira strateško restrukturiranje sa "Wuhan Iron&Steel" grupom, drugim kineskim divom, navodi se u odvojenim saopštenjima dve firme objavljenim sinoć na Šangajskoj berzi. Plan restrukturiranja još nije potvrđen, dodaje se u saopštenjima, bez iznošenja daljih pojedinosti.

Ove dve kompanije se rangiraju kao peta i jedanaesta po veličini u svetu, respektivno.

"Baosteel" je proizveo 36,1 milion tona čelika prošle godine, više nego Brazil i tri puta više od Britanije, prema podacima Svetskog udruženja za čelik, čija rang lista pokazuje da, kad bi "Baosteel" bila država, nalazio bi se na osmom mestu u svetu.

Kineska tražnja za čelikom je opala sa usporavanjem ekonomskog rasta zemlje a globalna industrija čelika je pod pritiskom ogromne prekapaciranosti, koja je gurnula proizvođače u gubitke od Azije preko Evrope do SAD-a.

Neto profit "Baosteel"-a, čije je sedište u Šangaju, survala se 83%, na milijardu juana (150 mil USD) prošle godine, dok je "Wuhan Steel" zabeležio gubitak od 7,5 milijardi juana.

Peking je obećao da će eliminisati 100-150 miliona tona kapaciteta od ukupne proizvodnje teške 1,2 milijarde tona - do 2020. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.