NavMenu

Ko je kočničar na pruzi Beograd - Budimpešta

Izvor: Politika Subota, 25.06.2016. 12:08
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
I predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, kao i predsednik Kine Si Đinping saglasili su se tokom prošle nedelje da je pruga Beograd–Budimpešta projekat od strateške važnosti. Kako se onda dogodilo da prilikom posete kineskog predsednika u Beogradu nije potpisan nijedan dokument za ovaj posao?

Ali već prekjuče ambasador Narodne Republike Kine, Li Mančang, preneo je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da je od predsednika Si Đinpinga dobio zadatak da odmah krene u realizaciju svih projekata koji su dogovoreni tokom posete. Nikolić i Li Mančang saglasili su se da su projekti vezani za smederevsku železaru i izgradnju pruge Beograd–Budimpešta apsolutni prioritet.

Premijer Vučić je prošle nedelje tokom posete predsednika Kine istakao da se nada da će uskoro biti potpisan komercijalni ugovor za ovaj posao. Kako saznaje "Politika", razlozi za to, što se na spisku od više od 20 sporazuma nije našao nijedan dokument koji se odnosi na ovaj prioritetan projekat, jednim delom su i pravne prirode. Ugovor, koji nije obavezujući, na inicijativu Kineza, spremao se duže od šest meseci. Ali, zbog nemogućnosti da se on uskladi sa regulativom Evropske unije od njegovog potpisivanja se odustalo u poslednjem trenutku.

Trenutno se, kažu izvori "Politike", traži način finansiranja tog posla, a pregovori na tu temu još traju.mada je ambasador Narodne Republike Kine, Li Mančang, preneo prekjuče predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da je od predsednika Si Đinpinga dobio zadatak da odmah krene u realizaciju svih projekata koji su dogovoreni tokom posete. Nikolić i Li Mančang saglasili su se da su projekti vezani za smederevsku železaru i izgradnju pruge Beograd–Budimpešta apsolutni prioritet.

Formalno, opšti ugovor za ovaj projekat postoji. Potpisan je 24. novembra 2015. godine kada je premijer Aleksandar Vučić u Pekingu prisustvovao Samitu Kine i 16 država centralne i istočne Evrope. On je tada objasnio da će projekat kreditirati kineska Eksim banka sa kamatom do dva odsto. Međutim, još se procenjuje koliko bi ovaj projekat (od Beograda do Budimpešte) mogao da košta. U javnosti su mogle da se čuju razne procene, a kreću se od 500 pa do 900 mil EUR.

Još je mnogo nepoznanica oko ovog posla. "China Daily" piše da je izvođač radova na pruzi kompanija "China Road and Bridge Corporation". To je ćerka firma kompanije "China Communications Construction Company" koja je, prema zvaničnim podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, deo konzorcijuma kom je povereno izvođenje radova na ovoj pruzi.

Okvirnim ugovorom predviđeno je da se komercijalni pregovori završe do 30. septembra 2016. godine, a da se u roku od 30 dana definitivno utvrdi Sporazum o kreditiranju.

Goran Nikolić, saradnik Instituta za Evropske studije, smatra da je za tu prugu koncesija najbolje rešenje kako Srbija ne bi povećavala svoj javni dug. Na taj način, projekat se ne bi finansirao iz srpskog budžeta ili kredita koji bismo mi uzeli.

– U tom slučaju, trebalo bi da budemo fleksibilni prema kineskim zahtevima, i da im damo što duži period korišćenja te pruge – smatra Nikolić.

Međutim, ono što nezvanično može da se čuje, jeste da za Kineze koncesija kao način finansiranja ne dolazi u obzir. Uostalom, koncesija nije predviđena ni okvirnim ugovorom koji je već potpisan.

Generalno, drugi problem može da bude usklađivanje sa evropskom regulativom. Prema rečima Gorana Nikolića, Evropa ne gleda blagonaklono na format "16 plus jedan" i povezivanje Kine sa zemljama regiona.

– To je nešto što stvara određenu bojazan u Briselu. Ali, Amerika i Evropa već imaju način za ekonomsko suzbijanje Kine preko Transatlantske i transpacifičke zone slobodne trgovine. One suštinski obuhvataju Ameriku i sve zemlje Pacifika, osim Kine. Za njih je to prioritet. Potpuno je irelevantno baviti se jednim detaljem kao što je u globalnom odnosu brojki projekat "Jedan pojas, jedan put" – kaže Nikolić.

U svakom slučaju, "China Daily" piše da će ovaj projekat u velikoj meri povećati ekonomski razvoj zemalja centralne i istočne Evrope i Kine. Prenose reči, premijera Aleksandra Vučića, po kome će se, nakon završetka ove pruge znatno skratiti vremensko trajanje putovanja od Beograda do Budimpešte – sa osam na tri sata. Kineski mediji pišu i da će na taj način biti obnovljena pruga koja je stara više od 100 godina. Kako "China Daily" navodi i Mađarska i Srbija željno iščekuju završetak ove pruge.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.