Izvor: Tanjug | Subota, 25.06.2016.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prvi indijski biznis forum 27. juna u Beogradu

(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Ambasada Indije u Srbiji saopštila je 24. juna da će pokrenuti Prvi indijski biznis forum 27. juna u Beogradu, mestu nastanka Pokreta nesvrstanih.

Cilj foruma je da se indijsko-srpski bilateralni trgovinski i investicioni portfolio podigne na viši nivo, u skladu sa ubrzanim ekonomskim razvojem u obe zemlje, saopštila je ambasada Indije.

Zajednička istorija Pokreta nesvrstanih pruža čvrstu osnovu za izgradnju zdravog ekonomskog partnerstva.

Neophodne pravne okvire su već ustanovile vlada obe zemlje, u vidu Bilateralnog sporazuma o promociji i zaštiti investicija (BIPA), Konvencije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja (DTAC), Trgovinskog sporazuma (status najpovlašćenije nacije), navodi se u saopštenju.

Ostali postignuti dogovori su Sporazum o uslugama u vazdušnom saobraćaju, Sporazum o saradnji u oblasti nauke i tehnologije, u poljoprivredi i srodnim sektorima, i u turizmu.

Postoji istorija značajne ekonomske saradnje naročito u sektoru vojne industrije (Yugoimport), biotehnologije (Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak"), i poljoprivrede (NS Seme - Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao i Institut za kukuruz Zemun Polje).

Trenutno prisustvo indijske privrede u Srbiji obuhvata IT park, proizvodnju poljoprivrednih mašina i farmaceutsku industriju, navodi se u saopštenju.

Indijske kompanije su iskazale veliku zainteresovanost za proces privatizacije srpskih firmi u ovim sektorima.

Ekonomske reforme u Srbiji predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem, te vodeći indijski razvojni programi najavljeni od strane premijera Narendre Modija, kao i skorašnja liberalizacija direktnih stranih investicija, otvaraju nove puteve za saradnju, dodaje se u saopštenju.

Obe strane su liberalizovale vizni režim kako bi omogućile lakše putovanje. Od foruma se očekuje da otvori put ka napretku i ukaže na prepreke.

Osim vodećih srpskih privrednika, ovom uvodnom forumu prisustvovaće i predstavnici Privredne komore Srbije, Privredne komore Beograda, NALED.

Ambasadorka Indije Narinder Čohan i državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Stevan Nikčević daće uvodnu reč, navedeno je u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.