Izvor: Tanjug/Beta | Nedelja, 26.06.2016.| 17:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Građani Srbije ne treba da brinu zbog Bregzita - Vlada i NBS učiniće sve za finansijsku i monetarnu stabilnost zemlje

(Foto: srbija.gov.rs)
Vlada Srbije i Narodna banka Srbije učiniće sve da Srbija bude finansijski i monetarno stabilna zemlja, rekao je mandatar Aleksandar Vučić. On je dodao da građani Srbije ne bi trebalo da brinu zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske Unije.

Već je održana sednica Vlade Srbije na kojoj je bila i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, rekao je Vučić i dodao da su prve mere za stabilnost već preduzete.

- Preduzeli smo određene mere, Srbija će zadržati apsolutnu stabilnost, punu finansijsku stabilnost - naveo je Vučić. Možda ćemo, kako je kazao, imati malo problema zbog povećanja cena obveznica, pre svega nemačkih.

Precizirao je da je dug Srbije zbog rasta dolara prema evru skočio za 150 mil EUR, ali da će to biti finansirano zajmom od Ujedinjenih Arapskih Emirata i dodao da neće biti konvertovanja valute već će od Emirata biti uzet zajam u dolarima kako bi se finansirala ta razlika.

Govoreći o kursu dinara, Vučić je naveo da je međubankarsko tržište danas otvoreno nešto iznad 124 dinara za evro, ali da je NBS već intervenisala prodajom deviza, ne navodeći o kom iznosu je reč.

- Ne damo da dinar ide preko 124 a funta je pala 10%, e to je zato što smo vodili odgovornu politiku - kazao je Vučić i dodao još jednom da građani ne brinu i da Srbija ubrzano stiže standard evropskih zemalja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.