Izvor: eKapija | Nedelja, 26.06.2016.| 14:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Iznajmljivanje apartmana u Beogradu odličan dodatan posao - Mesečna zarada za dvosoban stan i do 500 evra

Evropska prestonica turizma, Berlin, je u maju 2016. godine uzviknula: "Zweckentfremdungsverbot", i time usvojila novi zakon koji zabranjuje iznajmljivanje smeštaja preko online servisa kao što je "Airbnb". Gradske vlasti saopštile su da je praksa rentiranja kuća i stanova turistima smanjila ionako oskudnu ponudu nekretnina u Berlinu i podigla cene zakupa. Beograd je i dalje daleko od Berlina po pitanju broj turista, ali sve veći broj stranaca u glavni grad stiže upravo preko online booking platformi. Koliko je isplativa praksa iznajmljivanja apartmana i preti li "Airbnb" da uguši hotele i turističke agencije u "srpskom Berlinu"?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u prva 4 meseca 2016. Beograd je posetilo 224.422 turista. Od toga je najveći broj stigao iz inostranstva - 180.265. Ako se uzme u obzir podatak da se u Beogradu za privatni smeštaj odlučuje oko 5% turista, zaključak je da je u tom period preko 9.000 gostiju koristilo ovaj vid smeštaja. Tačnih podataka o broju turista koji preko onlajn platformi rezervišu smeštaj nema.

- Sva istraživanja koje je Turistička organizacija Srbije (TOS) sprovela o domaćim turistima, a koja će uskoro biti urađena i za inostrane goste, govore da se veći broj turista o destinacijama u Srbiji informiše preko interneta, nego putem konvencionalnih medija - kaže za "eKapiju" Sandra Vlatković, PR menadžer TOS-a.

Ona dodaje da za sada nije poznato u kom obimu servisi kao što je "Airbnb" učestvuju u razvoju prestoničkog turizma.

Ponuda kuća i stanova u Beogradu na ovom sajtu je raznovrsna, a najviše nekretnina izdaje se u starom delu grada. Cene se kreću od 10 EUR po noćenju, pa do preko 200 EUR za luksuzne kuće i apartmane u centru. Prosečna cena smeštaja je oko 36 EUR. Činjenica je da za ovaj novac ne može da se nađe hotelski smeštaj u strogom centru Beograda. S druge strane, hostelski smeštaj jeste jeftiniji, ali uglavnom nudi spavaonice sa nekoliko kreveta, a samim tim i manji vid komfora. "Airbnb" servis dolazi i sa raznim drugim pogodnostima, između ostalog late check-in opcijama i autentičnijim iskustvom putovanja.

Iako podaci TOS-a govore da je najviše turista iz regiona, iznajmljivači preko "Airbnb"-a kažu da im na vrata kucaju gosti iz celog sveta.

- Imamo goste iz Amerike, Kanade, Australije, Holandije… Često nam dolaze poslovni ljudi, kao i putnici koji obilaze ovaj region, pa im je Beograd prva stanica do, recimo, Budimpešte. Prosečno trajanje boravka je oko 5,6 dana, mada ima gostiju koji se zadržavaju i dve nedelje - kaže Jovana Kovačević, koja već nekoliko godina izdaje dvosoban stan u centru Beograda.

Naša sagovornica ističe da su cene najma u poslednje vreme pale, jer se ponuda uvećala za jedno tri do četiri puta.

- U početku sam odbijala da spustim cenu koja je ranije "prolazila". Međutim, sada morate da budete fleksibilni, jer turisti zaista imaju mnogo opcija. To posebno važi za "mrtav period" u novembru, početkom decembra i u februaru.

Jovana plaća porez od izdavanja budući da koristi usluge agencije kao što su "Basco" i "Rentastan", koje vode knjige iznajmljivačima. Goste uglavnom nalazi preko "Airbnb"-a, a zatim ih prosleđuje ovim agencijama.

- Iznajmljivanje apartmana nije nelegitimna praksa. Možete da koriste "Airbnb" i da poslujete u skladu sa zakonom. Radije bih da platim proviziju agencijama i samim tim ostvarim nešto manje prihode, nego da konstantno stepim hoće li me uhvatiti turistička inspekcija.

Sagovornica "eKapije" naglašava da izdavanju treba da se pristupi kao svakom drugom biznisu, odnosno, obavezno treba da se poštuju određena pravila.

- Ljudi su često neupućeni, pa misle da je dovoljno da imaju prazan stan, okače par fotografija i da krenu sa iznajmljivanjem. Za apartmane je potrebna kategorizacija. Da biste je dobili, morate da dostavite dokaz o vlasništvu, lekarsko uverenje, ispunite određene tehničke uslove i higjenske standarde… Ko god vam kaze da već sutra možete da počnete sa izdavanjem, ili je neupućen, ili ne radi sve u skladu sa zakonom.

Zakon i izdavanje dva odvojena pojma?

Legitimno izdavanje je do skoro bilo neka vrsta oksimorona u Srbiji, što najbolje ilustruje veliki broj žalbi stanara na otvaranje hostela u stambenim zgradama. Odluka o zabrani otvaranja hostela bez saglasnosti skupštine stanara stupila je na snagu 6. maja , a gradski menadžer je tom prilikom rekao da je u Beogradu ove objekte otvarao "ko je kako hteo, bez određenih pravila". Hoće li, uz pomoć "Airbnb"-a i izdavanje apartmana u Srbiji da upadne u sličan "zakonski limbo"?

- Servisi poput "Airbnb"-a su na udaru zakona svih zemalja, a u nekima su čak i zabranjeni. To je kanal za prodaju smeštaja u takozvanoj sivoj zoni. Najčešće se radi o nekategorisanim objektima za smeštaj, koji nisu prijavljeni i za koje vlasnici ne plaćaju porez - kaže za "eKapiju" Aleksandar Seničić, direktor Yute.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je problem i nedovoljan broj turističkih inspektora, zbog čega je kontrola slabija nego što je neophodno.

"Airbnb", kako navodi,ima značajnu ulogu kada je u pitanju dolazak stranih turista u Srbiju, ali je teško da se utvrdi tačan broj rezervacija preko ove onlajn platforme.

Seničić ističe i da rezervisanje smeštaja preko "Airbnb"-ja nije nužno najpovoljnija opcija. - Ali, teško ćete naći putnika koji će vam to i potvrditi, jer je poznato da svi žele da se pohvale kako su samo pronašli najbolje i najjeftinije rešenje za svaku priliku, pa tako i za putovanje.

Zarada

Ono što zanima sve potencijalne korisnike "Airbnb"-a je - koliko može da se zaradi od izdavanja apartmana?

- U mom slučaju to je oko 400, 500 EUR mesečno, u zavisnosti od sezone. Pre nego što sam počela da iznajmljujem stan turistima, imala sam dugoročnog zakupca iz Srbije i mesečnu rentu od 250 EUR - kaže Jovana Kovačević.

Premda od izdavanja mogu da se ostvare prihodi veći od prosečne plate u Srbiji, za stalno zaposlene koji žele da dupliraju primanja, ovo je skoro pa nemoguća misija.

- Izdavanje apartmana je konstantan angažman. Često se desi da gosti promene vreme dolaska, a neophodno je da ih dočekate i uvedete u stan. Fleksibilnost je glavna prednost "Airbnb"-a. Takođe, obavezno treba da sredite stan pre i posle svakog novog gosta. Ako u cenu uključite i dnevnu uslugu čišćenja stana, iznajmljivanje se pretvara u pravi posao - objašnjava naša sagovornica.

Ona ističe da ovaj vid zarade nije idealna opcija ni za nezaposlene. - Neminovno je da tokom godine imate "dobre" i "loše" periode. Priliv novca, dakle, nije zagarantovan, budući da je velikoj meri zavisi od potražnje stranih turista. Izdavanjem i te kako može da se dopuni kućni budžet, ali dešava se i da nekog meseca vrlo malo zaradite, a troškovi održavanja nekretnine (komunalije, struja) ostaju.

Nesumljivo je da iznajmljivanje apartmana putem "Airbnb"-a sve više uzima maha, ali da li je ovaj biznis isplativ ili ne zavisi od lokacije stana i turističke sezone.

Konkurencija i dalje žestoka


(Foto: Rosli Othman/shutterstock.com)
- Poređenje sa 2015. i pretprošlom godinom govori o tome da je zabeleženo povećanje rezervacija smeštaja preko turističkih agencija od oko 15% - kaže Aleksandar Seničić i navodi da se sve veći broj agencija uključuje u utakmicu na stranim tržištima, jer ocenjuju, na osnovu tržišnih pokazatelja, da tu ima posla.

Subvencije koje država dodeljuje turističkim agentima za dovođenje stranaca naišle su na slabo interesovanje. Seničić naglašava da to ne znači da agencije nisu zainteresovanje za ovu praksu, već da im je potrebno vreme da joj se prilagode.

- Subvencije su odličan razlog "plus" da se više pažnje posveti ovom aspektu posla, ali i snažna poruka resornog ministarstva i države da se ozbiljno računa sa turističkom industrijom u budućnosti. Slaba realizacija subvencija do sada nije i ne sme da bude razlog ukudanja, jer je neophodno vreme da se svi subjekti naviknu i rade u jednom organizovanom i uređenom sistemu, koji će sigurno imati dobre efekte kao krajnji rezulatat i u privatnom sektoru, ali i u bilansu države - kaže direktor Yute.

Prema podacima TOS-a, u Srbiji je prošle godine najveći broj inostranih turista (75%) koristio hotelski smeštaj. Da "Airbnb" ne preti da uguši hotele u Beogradu pokazuje i činjenica da se u prestnici grade novi hoteli. Podsetimo, Beograd će u narednom periodu dobiti prvi hotel sa pet zvezdica, Hilton. Na Vračaru, popularnom kraju za iznajmljivanje stanova, niče "TESLA smart stay". U centru grada je već izgrađen "Marriott", dok će Novi Beograd dobiti luksuzni "St.Regis" u sklopu projekta "Belgrade Waterfront".

Katarina Marinković
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE