NavMenu

Navala na IT studije - Među budućim studentima najviše interesovanja za Elektrotehnički fakultet u Beogradu

Izvor: Blic Petak, 24.06.2016. 07:34
Komentari
Podeli
(Foto: ekapija)
Brzo zapošljavanje, po mogućstvu u inostranstvu, glavni je razlog što je prvog dana upisa na beogradski Elektrotehnički fakultet stiglo čak 1.200 elektronskih prijava.

Većina brucoša koji ove godine upisuju ETF rekla nam je da je među glavnim razlozima veća šansa za posao u inostranstvu.

- Verujem da ću sa ETF-om brže dobiti posao u nekoj inostranoj kompaniji u zemlji ili inostranstvu - kaže Milan, koji se sprema da upiše ETF.

Prošle godine za ETF ukupno konkurisalo 1.250 kandidata. Dekan ETF Zoran Jovanović nije iznenađen velikim interesovanjem maturanata, jer je u ovom trenutku ogromna potražnja za IT stručnjacima u svetu i kod nas. Kako je izjavio, očekuje da će ove godine biti do 1.600 prijava, kao i da je prosečna ocena prijavljenih kandidata veća nego prošle godine - 4,67.

- To govori da nam dolazi krem iz srednje škole. Potražnja za IT stručnjacima je velika, dolaze firme koje pokušavaju studente već na trećoj godini da privuku kod sebe. Deca već tokom studiranja zarađuju više od 1.000 EUR mesečno - naglašava Jovanović.

Lako zapošljavanje i, pre svega, dobra plata glavni su motivi maturanata da se opredele za ETF, ali i za druge fakultete koji pružaju mogućnost da posao pronađu u IT sektoru u Srbiji, ali i u inostranstvu.

Ponuda zaposlenja u ovom sektoru je vrlo raznovrsna, a u Srbiji se u ovoj oblasti plata kreće od 400 do 2.000 evra dok je u inostranstvu mesečna zarada od 1.500 do 8.000 evra.

ETF ove godine upisuje 400 budžetskih studenata na smerovima elektrotehnika i računarstvo i 20 budžetskih studenata na smeru softversko inženjerstvo.

Lazar Simić iz Kraljeva kaže da se opredelio za ETF zbog perspektivne budućnosti i dobro plaćenog posla. On očekuje da će biti primljen na budžet, jer se za prijemni sprema već godinu dana.

Nevena Milivojević sa Uba očekuje da će sa diplomom tog fakulteta lakše doći do posla.

- Želim da upišem softversko inženjerstvo ako upadnem na budžet, ako ne, ići ću na drugi smer na budžetu. Volim programiranje i želela bih da se tim poslom bavim u budućnosti - kaže Nevena.

Priličan broj prijava stigao je i na FON, Ekonomski fakultet i Fakultet političkih nauka, ali u službama ovih ustanova još nisu mogli da daju preciznije podatke o zainteresovanosti maturanata.


Na fakultetima ima mesta za oko 16.000 studenta.

Popularni FON i medicina

Godinama su najpopularniji fakulteti koji nude studiranje informacionih tehnologija, ali i medicina, dok je nešto manja zainteresovanost za Ekonomski, Filološki...

Medicina i IT, naime, nude najbolje mogućnosti zapošljavanja u inostranstvu, uz dobre plate.

Zbog toga su među najpopularnijim fakultetima i Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i Medicinski fakultet...

Gužve i na pravnom


Velika je gužva prvog dana prijava za prijemni bila i na Pravnom fakultetu, gde je predato 1.400 prijava, a očekuju da će ove godine imati oko 1.800 kandidata.

- Ako je suditi prema broju prodatih prijava za upisni konkurs, i ove godine će Pravni fakultet u prvom krugu ispuniti kvotu za budžetska i samofinansirajuća mesta - rekao je portparol fakulteta Dragiša Potić.

Prijemni je zakazan za 28. jun. U poslednjih nekoliko godina poslednji budžetski student na listi imao je 75 bodova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.