Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.06.2016.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novih 400 parking mesta u Novom Beogradu do polovine avgusta

Izgradnja dodatnih 400 parking mesta, duž Bulevara Zorana Đinđića u Novom Beogradu, teče po planu i biće završena 15. avgusta 2016. godine.

- Do sada je već završeno 300 parking mesta od raskrsnice Bulevara sa Ulicom Milentija Popovića, a radovi na novih 400 mesta se vode između raskrsnica Bulevara Zorana Đinđića i ulica Španskih boraca i Bulevara umetnosti. Planirana je i izgradnja novih parking mesta na potezu Bulevara Zorana Đinđića od Bulevara umetnosti, Španskih boraca i Omladinskih brigada - kaže za "eKapiju" Novica Mićević, koordinator za stacionarni saobraćaj u Sekretarijatu za sabraćaj Grada Beograda.

Cilj je, kako ističe za "eKapiju" Dušan Rafailović, sekretar tog sekretarijata, da se u Novom Beogradu dobije novih 800 parking mesta duž Bulevara Zorana Đinđića i još 100 mesta kod Enjub biznis centra.
I dalje je ovaj broj parking mesta nedovoljan za Novi Beograd. Zasada kako kaže Mićević, nema podataka koliko tačno ima parking mesta u ovom delu Beograda, jer postoje i parking mesta u ulicama i van ulica.

Prema analizama koje je uradilo JKP "Parking servis", do nedavno 1.077 parking mesta u Bulevaru Zorana Đinđića nisu zadovolјavale potrebe korisnika, a veliki broj nepropisno parkiranih vozila ometao je normalan tok saobraćaja. Dodatan problem predstavlјao je i nedostatak parking prostora za novoizgrađene administrativne, komercijalne, sportsko-rekreativne i poslovne objekte na ovoj lokaciji.

Naime, izgradnju velikog broja poslovnih objekata, nisu pratila adekvatna rešenja investitora po pitanju parkiranja, tako da gotovo sva ulična parking mesta su zauzimali zaposleni i posetioci, koji su koristili i parkirališta namenjena stanarima unutar blokova. Maksimalna popunjenost ovih parkirališta radnim danima je bila u periodu od 08 do 19 časova.

"Parking servis" je na predlog lokalne samouprave pokrenulo inicijativu za izgradnju dodatnih parking kapaciteta u Bulevaru Zorana Đinđića. Tada su bili mišljenja da je moguće napraviti još 843 parking mesta na površinama između saobraćajnih smerova, tako da bi korisnicima na raspolaganju bilo ukupno 1.920 mesta. Ove procene su se pokazale tačnim.

U toku je, prema rečima Novice Mićevića, analiza proširenja parking zona i kako trenutno stvari stoje Bulevar Zorana Đinđića i još neke lokacije u Novom Beogradu će biti zonirane. Najverovatnije primeniće se sistem plave zone koji je u Zemunu.

I pored 24.000 zoniranih parking mesta, koliko ima u celom Beogradu, ovaj broj je nedovoljan za sve potrebe korisnika ističe sekretar Sekretarijata za saobraćaj.

- U ovom momentu razmatramo koje još devastirane površine možemo da pretvorimo u parkirališta, a zatim u razgovoru sa vlasnicima zemljišta dogovaramo gradnju novih parking mesta.

Prema rečima Rafailovića, Sekretarijat razmatra 110 lokacija za gradnju novih parking mesta.
- Osim toga, iznalaze se načini da se i kod postojećih površina poveća broj parking mesta, a ujedno se razmatra i dalje proširenje zona u gradu, objašnjava Mićević.

T.O. - M.K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.