NavMenu

Vakcinacija stoke počinje 25. juna - Uništeno 198 zaraženih goveda na jugu Srbije

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.06.2016. 14:21
Komentari
Podeli
U Srbiji je do četvrtka, 23. juna, uništeno ukupno 198 grla zaraženih virusom koji izaziva "bolest kvrgave kože", a za 180 grla se sumnja da je zaraženo. Vlasnicima je isplaćena naknada za 56 uspavanih goveda i oni su dobili više od šest miliona dinara.

Kako je rekao Dragan Glamočić, predsednik Operativnog štaba Vlade Srbije za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje ove bolesti, vakcinacija goveda na područjima koja su proglašena zaraženim sa 50.000 vakcina koje je odobrila Evropska unija još nije počela zbog tehničkih problema, ali te vakcine su stigle i očekuje se da će vakcinacija početi od subote, 25. juna.

Glamočić je dodao da je nabavljeno i još 400.000 vakcina koje je omogućila Vlada Srbije i da bi od naredne nedelje trebala do počne vakcinacija i tim dozama.

Bolest se, sem u Bujanovcu, Bosilegradu i Surdulice, u međuvremenu proširila i na goveda u okolini opština Trgovište i Vranje, a Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad, rekao je u izjavi medijima da samo "hitna vakcinacija svih grla stoke može da spreči potpuno uništenje stočnog fonda".

Dragan Glamočić naglasio je da je dobro što je bolest za sada stavljena pod kontrolu i ne širi se, podsetivši da je u tri okruga proglašena zaraza "bolesti kvrgave kože" i to - u Pčinjskom sa 306 grla, Zaječarskom sa 47 grla i Jablaničkom sa 25 grla, a ugroženo je 57 gazdinstava.

Glamočić je ponovo apelovao na farmere u Srbiji da ukoliko kod goveda primete znakove bolesti "kvrgave kože" odmah prijave nadležnoj veterinarskoj stanici kako bi moglo da se brzo reaguje, naglasivši da period inkubacije te zarazne bolesti traje 28 dana. Prema njegovim rečima, stočari ne bi trebalo da se boje štete zbog ubijanja životinja, jer će dobiti nadoknade za koje je Vlada Srbije već obezbedila novac.


Ministarstvo odbrane Srbije u međuvremenu je formiralo Koordinacioni tim Uprave za vojno zdravstvo i Operativni tim Centra veterinarske službe za praćenje i suzbijanje širenja bolesti goveda "kvrgava koža", a 20 oficira vojne veterinarske službe sa pripadnicima MUP-a i civilnim veterinarskim inspektorima kontrolisaće promet životinja na terenu.

M.A.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.