NavMenu

Oko 70% uglja u Srbiji iz Kolubarskog basena

Izvor: Tanjug Petak, 04.01.2008. 12:31
Komentari
Podeli


Privredno društvo Rudarski basen "Kolubara" najveći je proizvođač uglja u "Elektroprivredi Srbije", a osnovnu delatnost razvija na rezervama lignita u Kolubarskom ugljenom basenu, u kojem se ostvaruje skoro 70% proizvodnje uglja u Srbiji.

Kolubarski basen nalazi se 60 km jugozapadno od Beograda i prostire se na površini od 600 km2, a preostale eksploatacione rezerve lignita u tom basenu iznose 2,2 milijarde tona.

Najveći deo lignita - oko 90%, koristi se za proizvodnju električne energije u termoelektranama "Nikola Tesla" u Obrenovcu, "Kolubara" u Velikim Crljenima i "Morava" u Svilajncu, navedeno je na sajtu "Kolubare".

Od kolubarskog uglja godišnje se proizvede 17 milijardi kilovat časova električne energije.

U pogonima Rudarskog basena "Kolubara" godišnje se za potrebe industrije i široke potrošnje proizvede oko 750.000 tona sirovog komadnog uglja i oko 700.000 tona sušenog uglja.

Na četiri kopa Rudarskog basena Kolubara - "Polje "B", Polje "D", "Tamnava - Zapad" i "Tamnava - Istok", instalirani su najsavremeniji sistemi sa kontinuiranim radom za otkopavanje otkrivke kojima se godišnje otkopa i odloži oko 60 miliona kubnih metara čvrste mase.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.