Izvor: eKapija | Sreda, 22.06.2016.| 08:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Oko 200 učesnika na "Biznis forumu juga Srbije" 23. i 24. juna u Nišu

O tome šta su potencijali za razvoj juga čuće se na "Biznis forumu juga Srbije" koji će 23. i 24. juna u Nišu okupiti oko 200 predstavnika ambasada, finansijskih institucija, univerziteta, razvojnih organizacija, kompanija, poslovnih udruženja i medija iz zemlje i inostranstva.

Kako kažu organizatori ovog događaja iz Centralno-evropskog foruma za razvoj CEDEF, ovaj forum je novi investiciono razvojni program koji podstiče investicije u centralnu i južnu Srbiju.

- Jug Srbije ima šansi za razvoj u oblastima infrastrukture, putnih i telekomunikacionih koridora, slobodnih zona...

Prema oceni Svetske banke za jugoistočnu Evropu, Srbija je lider na Zapadnom Balkanu kada je reč o promovisanju regionalnog povezivanja i saradnje.

U skladu sa tom pozicijom jug Srbije ima još uvek puno šansi za razvoj u oblastima infrastrukture, putnih i telekomunikacionih koridora, slobodnih zona, obzirom na svoju geostratešku poziciju i blizinu međunarodnih granica sa Crnom Gorom, Albanijom, Makedonijom i Bugarskom - kažu u CEDEF-u.

Kapacitete juga Srbije vide i u oblasti proizvodnje i prerade hrane i stočarstva, posebno na polju organske proizvodnje ili "kao riznica za farmaceutsku industriju".

Kažu i da su energetika i vodna industrija "nepresušan izvor veoma atraktivnih projekata za koje interesovanje postoji iz velikog broja zemalja, posebno Italije, Austrije, Nemačke, Slovačke, Norveške, Bugarske, Češke, Francuske i Velike Britanije."

Tretman vode i otpada je na spisku prioritetnih zadataka svake opštine i grada u Srbiji, uključujući preko 30 gradova juga Srbije koji imaju preko 10.000 stanovnika - kažu u CEDEF-u.

Značajnom mogućnošću za razvoj smatraju i turizam koji, kako ističu, pruža neograničene mogućnosti za domaće, inostrane i tranzitne korisnike.

"Biznis forum" juga Srbije počinje svečanim otvaranjem u četvrtak, 23. juna u 18 sati u Gradskoj kući u Nišu, a drugog dana, u petak 24. juna sesije, paneli, sastanci i radionice biće održavani u sali Univerziteta u Nišu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.