NavMenu

Najniža emisija štetnih gasova u EU od 1990. godine

Izvor: Tanjug Utorak, 21.06.2016. 19:23
Komentari
Podeli
(Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)
Emisija gasova sa efektom staklene bašte u Evropskoj uniji pala je u 2014. na najniži nivo od 1990. godine, iako je povećana emisija ugljen-dioksida iz dizel vozila, saopštila je u utorak, 21. juna 2016. godine, Evropska agencija za zaštitu životne sredine (EEA).

Pad emisije štetnih gasova od 4,1% u 2014. godini, koji se poklopio sa rastom BDP-a od 1,4%, rezultat je povećanja obnovljivih izvora energije, bolje energetske efikasnosti, recesije i blage zime, saopštila je EEA, a prenosi Rojters.

Nemačka i Britanija su, kako je saopšteno, prednjačile u tome, budući da su zajedno doprinele 45-procentnom smanjenju emisije na nivou EU u 2014. godini.

Evropska unija, prema rečima direktora EEA Hansa Brujninka, ostvaruje napredak ka ciljanom smanjenju emisije štetnih gasova od 40% do 2030. godine u odnosu na nivo iz 1990. godine, ali su, kako je istakao, potrebna dodatna ulaganja u tehnologije i inovacije namenjene smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.


Iako je emisija štetnih gasova smanjena u većini sektora, drumski saobraćaj je imao najveći udeo u emisiji CO2. Naime, uprkos napretku u potrošnji goriva, drumski saobraćaj je imao udeo od 20% u ukupnoj emisiji štetnih gasova na nivou čitave EU u 2014. godini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.