NavMenu

Tržište osiguranja beleži rast od 13% - "Dunav osiguranje" ima najveće učešće po visini premije

Izvor: eKapija Utorak, 21.06.2016. 15:11
Komentari
Podeli

Tržište osiguranja zabeležilo je rast ukupne premije od preko 13%, što je najbolji rezultat nakon 2007. godine, dok je u 2015. ukupna premija učestvovala u BDP Srbije sa oko 2%, što je gotovo istovetan pokazatelj još od 2005. godine, rezultati su istraživanja finansijskog sektora objavljenog u izdanja Finansije TOP.

Kada je reč o poslovanju osiguravajućih kuća u 2015. godini, najveće tržišno učešće po visini premije ostvarilo je "Dunav osiguranje", a slede "Generali osiguranje", DDOR, "Wiener stadtische" i "Uniqa neživotno osiguranje".

Kada se posmatraju dva veoma bitna indikatora razvijenosti tržišta – učešće ukupne premije u BDP Srbije i učešće premije životnog osiguranja u ukupnoj premiji, evidetno je da domaće tržište i dalje nije dostiglo naročito visok nivo. U 2015. ukupna premija je učestvovala u BDP Srbije sa oko 2%, što je gotovo istovetan pokazatelj još od 2005. godine, dok je učešće životnog osiguranja u ukupnoj premiji dostiglo 24% u odnosu na 23,1% 2014, godine, ali je te iste godine evropski prosek po tom osnovu iznosio čak 59,1%, pokazuje istraživanje.

U prethodnoj godini nije bilo dolaska novih kompanija na tržište, niti je zvanično objavljeno da postoji interesovanje nekog od velikih međunarodnih igrača.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.