NavMenu

Vojvodina ruže za ceo svet ima - "Leja NS" i "Pheno Geno Rose" u 2015. izvezli oko 400.000 sadnica

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 20.06.2016. 14:31
Komentari
Podeli
(Foto: Andris Tkacenko/shutterstock.com)
Srbija je pre dve godine zauzela osmo mesto u svetu u izvozu ruža, a kada bi ovu kraljicu cveća u potpunosti uzgajali uz struku i nauku, kako se to radi na oglednim njivama u Temerinu, Malom Iđošu, Senti i Ostojićevu, verovatno bi se popela i više na globalnoj lestvici.

Na globalno tržište je lane, kažu statističari, otišlo 994 tone ruža vrednih 1,9 mil EUR, a od toga je s bačkih njiva izvozno orjentisana firma "Leja NS" uz stručnu pomoć kompanije "Pheno Geno Rose", zajedno s kooperantima, ubrala i izvezla oko 400.000 sadnica.

Dok Srbija za hortikulturu ne haje i ne daje mnogo, bolje reći ništa, naš kvalitet su uočili drugi. I to ne bilo ko, već u svetu najbolji – Holanđani. Kompanija sa dugogodišnjom tradicijom u Holandiji, "Roath bv", 2009. godine osnovala je firmu i u Temerinu - "Pheno Geno Rose doo".

Firma se bavi oplemenjivanjem ruža, to jeste stvaranjem nove sorte koja je upotpunila delovanje već postojećeg preduzeća "Leja NS" u Ostojićevu i tako zaokružila biznis vezan za baštenske ruže u Srbiji.

U Srbiji su holandske gazde sav posao 2010. poverile mladim damama, ekspertima za oplemenjivanje Biljani Božanić Tanjgi, Mirjani Vukosavljev i Branislavi Popov, čijem se timu kasnije pridružilo više stručnjaka, sa kompletnom logistikom vezanom za dizajn.

- Postoje u svetu dva načina uzgajanja ruža – onaj tradicionalni kojeg se drže stare familije koje se generacijama bave porodičnim biznisom i prenose svoje dobro čuvane tajne s kolena na koleno. I onaj koji se zasniva na primeni nauke, za koji smo se mi opredelili. Sve resurse usmeravamo u pravcu eksperimenata, razvoja i naučnog istraživanja, a delom se to odvija u Srbiji, delom u Holandiji – priča direktorka firme "Pheno Geno Roses" i ujedno glavna menadžerka "Leje NS" Biljana Božanić Tanjga.

Ona napominje da je oplemenjivanje, odnosno stvaranje nove sorte, veoma dugotrajan proces. Kako kaže, od momenta ukrštanja do finalnog proizvoda pođe osam ili devet godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.