Izvor: eKapija | Ponedeljak, 20.06.2016.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Farmaceutske kompanije u obavezi da objave podatke o saradnji sa doktorima - Zabranjeno davati poklone lekarima

(Foto: Gergely Zsolnai/shutterstock.com)
Inovativne farmaceutske kompanije će u narednih 10 dana objaviti podatke o saradnji sa zdravstvenim radnicima i zdravstvenim ustanovama u Srbiji koji će pokazati nivo ulaganja u zdravstvo, što će doprineti razvoju novih lekova, ocenilo je danas Udruženje proizvođača inovativnih lekova INOVIA.

Razvoj novih lekova biće moguć kroz deljenje kliničke prakse, razmenu informacija o uticaju novih lekova na menjanje terapijskih protokola i oblikovanje budućih kliničkih istraživanja, rečeno je na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja Kodeksa ponašanja pri promovisanju lekova koji se propisuju i izdaju na recept i komunikaciji sa zdravstvenim radnicima.

- Redovna interakcija industrije sa zdravstvenim radnicima, zdravstvenim ustanovama i organizacijama ključna je za sticanje saznanja na osnovu kojih inovativne farmaceutske kompanije ulažu napore u poboljšanju terapije i lečenja bolesnika - rekao je direktor Uduženja INOVIA Bojan Trkulja.

On je rekao da će prvi izveštaji u kojima će biti objavljena ulaganja u razvoj lekova, sredstava koja su dodeljena zdravstvenim ustanovama u svrhu edukacije kao i troškovi putovanja i boravka na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu biti iz prošle godine.

- Prema Kodeksu, zabranjeno je davati zdravstvenim radnicima poklone, promotivni materijal mora biti u vrednosti do 30 EUR a organizovanje edukativnih skupova mora biti na odgovarajućem mestu koje ne spada u luksuzna - rekao je Trkulja.

Prema njegovim rečima, ovakva vrsta predstavljanja je panevropska odluka koja se primenjuje u 33 zemlje kako bi se izbegli negativni komentari o odnosima izmedju zdravstvenih radnika i farmaceutskih kompanija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.