Izvor: RTS | Ponedeljak, 20.06.2016.| 08:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbiji nedostaju hoteli sa tri zvezdice - Prag i Budimpešta privlače milione turista jeftinim smeštajem

(Foto: dvoevnore/shutterstock.com)
U Srbiji je sve više luksuznih hotela sa četiri i više zvezdica, samo u prestonici ih je 47. Međutim, stručnjaci kažu da nedostaju komercijalni hoteli sa tri zvezdice i pristupačnom cenom. Tvrde da bi, tek tada, turoperatori počeli masovnije da dovode goste. Poslednjih godina prestonica je dobila više hotela sa četiri i pet zvezdica. Njihovi vlasnici imaju svoju računicu.

- Cilj nam je da privučemo veliki broj poslovnih ljudi koji će biti smešteni u hotelu i posećivati konferencije koje se održavaju u našem hotelu. S obzirom da imamo veliki broj sala u mogućnosti smo da održimo veliki broj konferencija tokom dana - navodi Marija Vučković iz beogradskog "Metropola".

Poređenja radi, u Pragu godišnje smeštaj traži više od pet miliona turista. Od oko 900 hotela, najtraženiji su oni sa tri zvezdice. Samo u prva tri meseca ove godine, Prag je posetilo oko 1,3 miliona turista.

Jelena Ćirić iz Praga je rekla da je noćenje sa sa doručkom tom gradu od 15 do 20 EUR u hotelima sa tri zvezdice.

- I pored brojnih dnevnih skupova u mnogim hotelima, ne stiče se utisak da su hotelske sobe prazne u korist punih konferencijskih sala. Naprotiv, glavni razlozi turističkih poseta i dalje su arhitektura i istorija, zatim gastronomija i kultura uopšte. Česi su nadasve pragmatični, cene svoju kulturnu tradiciju, ne dozvoljavajući da turistički potencijali koje imaju ostanu neiskorišćeni - istakla je Ćirićeva.

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
U Udruženju hotelijera Srbije saglasni su da nam nedostaju hoteli koji mogu da prihvate velike grupe, uz napomenu da je zarada u masovnosti, a ne u malom broju turista koji plaćaju mnogo.

Predsednik Udruženja hotelijera Srbije Georgi Genov rekao je da ne postoji nijedan hotel koji može da primi broj gostiju koliko stane u jedan čarter avion. - Treba da izgradimo hotele koji su prihvatljivi za turiste koji mogu da plate cenu od 25 i 30 EUR koliko je u Pragu i Budimpešti - smatra Genov.

Prema podacima Zavoda za statistiku, u Srbiji ima nešto više od 100.000 ležajeva u svim kapacitetima, a samo oko 30% je hotelskog tipa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.