NavMenu

Projekti vredni 3 mlrd USD - Kina i Srbija potpisuju 22 sporazuma i protokola

Izvor: Tanjug Petak, 17.06.2016. 12:10
Komentari
Podeli

Predsednik Kine Si Đinping danas stiže u trodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i posetiti "Železaru Smederevo".

Si Đinping dolazi u Srbiju na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, što će biti prva poseta kineskog predsednika našoj zemlji posle više od 30 godina.

Prvog dana posete Nikolić i Si Đinping će položiti kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkriti spomenik Konfučiju, kao i tablu novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine, saopštila je ranije Pres služba predsednika Srbije.

Drugog dana posete biće održan sastanak dvojice predsednika i bilateralni sastanak dveju delegacija, nakon čega će biti potpisani brojni međudržavni sporazumi.

Trećeg dana posete, Nikolić i Si će obići "Železaru Smederevo", gde će im domaćin biti premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je ranije najavljeno, Srbija i Kina će tokom posete Si Đinpinga potpisati memorandum o izgradnji strateške luke u blizini beogradskog mosta "Mihajlo Pupin", vredne 300 mil USD.

Najavljeno je i da će Srbija i Kina potpisati međudržavni sporazum o saradnji na "informatičkom putu svile", kao i o izgradnji deonice Koridora 11 od Surčina do Obrenovca.

Najzad, očekuje se potpisivanje između 18 i 22 sporazuma i protokola, koji će se odnositi na industrijsku zonu, zdravstvo, kulturu i obrazovanje, kao i infrastrukturu.

Projekti vredni 3 mlrd USD

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović je izjavio danas da je vrednost svih projekata koji će biti realizovani sa Kinom skoro 3 mlrd USD, među kojima je i gradnja nove luke na Dunavu u Beogradu kod Pupinovog mosta okvirne vrednosti oko 280 mil EUR.

On je naveo, na primer, da kineski "Hesteel" preuzima "Železaru Smederevo" i da bi u okviru tog aranžmana biti operatori Luke Smederevo, zatim da će se zajedno graditi industrijski park, da su kineski partneri zainteresovani za izgradnju novih luka i drugo.

On je naveo da će tokom te posete biti potpisan komercijalni ugovor za gradnju Koridora 11 deonice od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 km, što je nedostajuća deonica budućeg autoputa u izgradnji od Beograda do Čačka.

- Vode se pregovore i za prugu Beograd - Budimpešta za brzine do 200 km na sat - naveo je Trifunović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.