NavMenu

Na aerodromu Ečka raduju se najavi o dolasku Rusa

Izvor: Blic Petak, 17.06.2016. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Na aerodromu Ečka kod Zrenjanina pomalo su iznenađeni, ali i obradovani najavom da bi tu mogla da bude trenažna ispostava rusko-srpskog humanitarnog centra iz Niša.

- Istina je da je ovde bio načelnik Srednjobanatskog okruga Dušan Šijan sa delegacijom u kojoj su bili i predstavnici ruske misije iz Niša, međutim, nije bilo konkretnih najava izgradnje - kazao je Marinel Gilezan.

Gilezan napominje da aerodrom Ečka ima izuzetne performanse, ali i da u njega treba mnogo uložiti. - Problem bi bili i vlasnički odnosi, jer to pitanje nije do kraja izvedeno. Objektom sada upravlja Aero-klub "Zrenjanin", preko firme "Aerodrom Zrenjanin" - objasnio je on.

Što se tiče potencijala aerodroma, on nije upitan. Tu je uz upravnu zgradu hangar od 2.400 kvadrata, visine preko šest metara. Tu su i dva objekta, u jednom se nalazi servis opšte avijacije, s druge strane su restoran, učionice, padobranska sekcija. Registrovan je za avione do 5,7 tona.

- Pista može da izdrži i veće i teže letilice, travnata je, širine 80 metara, naslonjena na staru betonsku koju su pravili Nemci. I danas se koristi drenažni sistem koji su Nemci izgradili i ovo je jedina pista na kojoj 15 minuta posle najjačeg pljuska nema ni kapi vode - rekao je direktor Gilezan i posebno ističe da je gotovo svih dana u godini pravac vetra jasno određen, u pravcu sa pistom.

MOGUĆE I NOĆNO LETENJE

Na aerodromu je dosta "parkiranih" aviona i jedrilica u hangarima, uglavnom u privatnoj svojini, a ima i letelica koje su vlasništvo Aero-kluba "Zrenjanin". Tu je stacionirano šest pilotskih škola. Godišnje se ovde ostvari i do 6.000 sati naleta, što nema nijedan manji aerodrom u Srbiji. Moguće je i noćno letenje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.