NavMenu

Zarazna bolest goveda nanosi velike gubitke stočarima - Zemlje u okruženju zabranile uvoz žive stoke, mesa i mleka iz Srbije

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.06.2016. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: smereka/shutterstock.com)
Zemlje u okruženju zabranile su uvoz žive stoke, kao i mesa i mleka, odnosno životinjskih proizvoda iz Srbije, nakon pojave zarazne bolesti goveda - nodularnog dermatitisa ili "kvrgave kože". Ministarstvo poljoprivrede proglasilo je opštine Bujanovac i Bosilegrad zaraženim područjima, a Pčinjski okrug ugroženim područjem, dok je Vlada Srbije formirala Operativni štab za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje "nodularnog dermatitisa".

Bolest nije opasna za ljude, ali nanosi velike gubitke stočarima, jer su za samo nedelju dana na teritoriji opštine Bujanovac uništene 44 rasne krave. Evropska komisija odobrila je Srbiji 50.000 doza vakcina protiv bolesti kvrgave kože, pa se od ponedeljka, 20. juna, može očekivati početak vakcinacije goveda.

Inače, bolest je u Srbiju stigla iz zemalja regiona, pa je prethodno i naša zemlja sredinom maja zabranila uvoz goveda i goveđeg mesa poreklom iz Bugarske, Grčke, Turske i Makedonije.

- U prva četiri meseca 2016. godine Srbija je u zemlje CEFTA sporazuma izvezla 15.800 komada goveda u vrednosti od 10 mil EUR. Kada je reč o goveđem mesu, svežem i smrznutom, izvezli smo 450 tona vrednosti 2 mil EUR. Zato će se ova zabrana svakako nepovoljno finansijski odraziti na stočare, pošto smo i inače, na minimumu sa stočarskom proizvodnjom - u proteklom periodu izvezli smo veoma malo junadi u EU, a veliki problem predstavljaju i prelevmani za mleko - kaže u razgovoru za "eKapiju" Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS).


Budimović ističe da pojava zarazne bolesti u intenzivnoj stočarskoj proizvodnji nije neobična i dodaje da je dobro što je država brzo i efikasno reagovala, pa su stočari dobili obeštećenje za uginulu stoku. On napominje da je sada najbitnije preduzeti mere da se bolest ne širi dalje.

- Važno je informisati stočare šta bi trebalo da rade da se bolest lokalizuje - otkazati skupove poput stočnih vašara i sajmova, vršiti dezinfekciju prevoznih sredstava, kao i obaveznu dezinsekciju, jer zarazu prenose insekti, odnosno komarci, muve i krpelji - objašnjava Budimović.

Neke od ključnih mera za suzbijanje bolesti su i rana identifikacija, zabrana kretanja, sprečavanje ilegalnog transporta životinja i uništavanje zaraženih goveda. Mere se sprovode u skladu sa standardima i preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) i Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

M.A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.