Izvor: Tanjug | Sreda, 15.06.2016.| 11:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU odobrila Srbiji 50.000 vakcina protiv bolesti kvrgave kože goveda

Evropska komisija odobrila je Srbiji 50.000 doza vakcina protiv bolesti kvrgave kože (nodularni dermatitis), pa se od ponedeljka, 20. juna, može očekivati početak vakcinacije goveda, izjavio je u sredu (15. juna 2016.) savetnik predsednika Vlade Srbije i predsednik vladinog Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje te bolesti Dragan Glamočić.

Vlada Srbije je, takođe, kako je dodao, omogućila nabavku dodatne količine vakcina od 400.000 doza. Glamočić je naveo da se može očekivati da za 10, najkasnije 15 dana, počne vakcinacija ugroženih regiona, dok će donacijom od 50.000 doza biti vakcinisana dva zaražena područja, a to su Pčinjski i Jablanički okrug.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine proglasilo je teritorije opština Bujanovac i Bosilegrad zaraženim područjima, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga ugroženim područjem od zarazne bolesti nodularni dermatitis.

Nodularni dermatitis - bolest kvrgave kože je virusno oboljenje isključivo goveda i bivola endemski prisutno u Africi i Srednjem istoku, odakle se 2013. godine proširilo na Tursku, prošle godine na Grčku, a početkom ove godine i na teritoriju Bugarske i Makedonije. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.