Izvor: eKapija | Sreda, 15.06.2016.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Marihuana u medicinske svrhe legalizovana u Makedoniji

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Lekovi na bazi marihuane postali su od 14.juna legalni i u Makedoniji. Lekove koji sadrže manje od 0,2% tetrahidrokanabinola (THC), glavnog psihoaktivnog sastojka marihuane, sada mogu prepisati lekari i mogu se kupiti u apotekama, rekla je novinarima direktorka makedonske Agencije za lekove Marija Darkovska-Serafimovska, prenosi AFP.

- To će pomoći velikom broju makedonskih građana koji se bore sa ozbiljnim bolestima i kojima je potrebno lečenje proizvodima na prirodnoj bazi - rekla je ona.

Kako piše "PharmaNetwork", ovi lekovi su dostupni pacijentima koji pate od zdravstvenih problema povezanih sa kancerom, multipleks sklerozom i epilepsijom. Proizvodi na bazi marihuane su, međutim, dostupni isključivo pod nadzorom lekara i uz recept. Makedonski ministar zdravlja Nikola Todorov nakon što je parlament u maju usvojio novi zakon kojim se odobrava prodaja lekova na bazi marihumane, rekao je da ovi medikamenti nisu zamena za medicinsko lečenje.

Prema makedonskom zakonu, upotreba marihuane u druge svrhe i dalje je nezakonita.

Do sada je 13 zemalja članica EU legalizovalo upotrebu lekova na bazi marihuane, a među njima su i Austrija, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija i Španija, podseća francuska agencija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.