Izvor: eKapija | Utorak, 14.06.2016.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd postaje regionalni centar zelene gradnje

Američki savet za zelenu gradnju ( U.S. Green Building Council – USGBC) glavni je sponzor Sajma i Konferencije zelene gradnje (Green Building Expo 2016) , koji će se održati od 2. do 4. novembra ove godine u "Belexpo centru" u Novom Beogradu.

Potvrđujući sponzorstvo Savet je podržao inicijativu stručnjaka i lokalnih partnera da Beograd postane regionalni centar zelene gradnje, najavila direktorka organizacionog odbora "Expo 2016", čelnik kompanije "Energo" u Beogradu partner USGBC-a, dipl. inž. Marija Golubović, vodeći stručnjak za zelene zgrade u zemlji i regionu.

Ona je istakla da je Američki savet za zelenu gradnju organizacija posvećena održivom razvoju i zaštiti životne sredine podizanjem zdravih i u svakom pogledu štedljivih zelenih zgrada i uvođenjem u svetu vodećeg sistema njihove sertifikacije.

To je "Leadership in Energy and Environmental Design" (LEED) zeleni sertifikat koji garantuje kvalitet i održivost zgrada u zaštićenoj životnoj okolini.Danas je LEED prisutan u preko 160 zemalja, a svakog dana preko 158.000 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora prolazi kroz finalno ocenjivanje kredibilnog svetski priznatog tela "Green Business Certification" (GBCI) kako bi zaslužili LEED sertifikat zelene gradnje.

LEED je priznat zbog globalnog uticaja, regionalne i lokalne adaptabilnosti i uticaja na trendove u gradnju i podržan od 201.000 građevinskih profesionalaca širom sveta. Biće predstavljen i na Sajmu zelene gradnje u okviru niza konsultacija, predavanja i tematskih skupova o prednostima zelenih zgrada, najavila je Golubović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.