Izvor: Tanjug | Utorak, 14.06.2016.| 09:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za mala i srednja preduzeća 150 mil EUR - Potpisan ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom

(Foto: I.Vukša)
Ministar finansija Dušan Vujović i potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Dario Skanapijeko potpisali su 13.juna u Beogradu ugovor o kreditu od 150 mil EUR, koji će biti plasiran u mala i srednja preduzeća.

Potpis na pomenuti ugovor je u Vladi Srbije stavila i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Reč je o Apeks zajmu za mala i srednja preduzeća i druge prioritete, a ugovor predstavlja drugu kreditnu liniju u iznosu od 150 mil EUR u okviru paketa od 500 mil EUR koji je EIB odobrio Srbiji u julu 2013.

Sredstva će biti plasirana posredstvom poslovnih banaka pod veoma povoljnim uslovima i omogućiće kreditiranje malih i srednjih preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, kao i finansiranje priortitetnih projekata koje sprovode krajnji korisnici bilo koje veličine u oblastima znanja, energetike, zaštite životne sredine, zdravstva i obrazovanja.

- Srbija je na pola puta u realizaciji programa podržanog od MMF-a, mnogo napretka smo napravili, a sad nam predstoji razvoj MSP i da podržimo ekonomski rast koji je u prvom kvartalu iznosio 3,5 % - rekao je Vujović.

On je dodao da moraju da se razviju sistemi garancija, kao i da su javna sredstva za podršku razvoja privrede.

Rok dospeća kredita je 12 godina uključujući i četiri godine počeka, a projekte koje sprovode mala i srednja preduzeća odnosno 15 godina uključujući i pet godina počeka za prioritetne projekte koje sprovode krajnji korisnici svih veličina, uz mogućnost da se prlikom povlačenja tranše izabere fiskna i i varijabilna kamatna stopa.

Novinu ove kreditne linije predstavlja inicijativa pod nazivom "Poslovi za mlade Zapadnog Balkana" kojom EIB želi dodatno da podrži mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije u Srbiji koja promovišu zapošljavanje mlađe populacije.

Deo ove kreditne linije u maksimalnom iznosu od 75 mil EUR biće opredeljen za projekte koji budu ispunjavali kriterijume podobnosti Inicijative za poslove za mlade u regionu Zapadnog Balkana.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.