NavMenu

Informatika obavezna osnovcima od septembra?

Izvor: Novosti Ponedeljak, 13.06.2016. 07:49
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Informatika bi od septembra, umesto izbornog, trebalo da postane obavezni predmet u petom i sedmom razredu, ukoliko Nacionalni prosvetni savet prihvati predlog Ministarstva prosvete.
Godinu kasnije novina bi bila uvedena i u šesti i osmi razred. Ako predlog bude prihvaćen, izmeniće se i nastava Tehničko-informatičkog obrazovanja (TIO), jer bi dobrim delom ostala bez informatičkih sadržaja. Menjao bi se i fond časova, pa bi u sedmom i osmom razredu školska godina trajala nedelju dana duže. Istovremeno, svi ostali predmeti ostali bi bez časova u jednoj radnoj nedelji - neki bez jednog, a srpski i matematika bez pet.

Zbog ovakvog predloga nezadovoljni su nastavnici TIO, a podršku im je pružila i Unija sindikata prosvetnih radnika. Oni kritikuju hitnu proceduru ovih velikih izmena u nastavi i što se sve dešava u tehničkom mandatu ministra prosvete.

Ideju Ministarstva realizovala je radna grupa, a koordinatorka grupe, pomoćnica ministra Snežana Marković predlog je izložila na poslednjoj sednici NPS. Ona je objasnila da bi ukupni godišnji fond časova bio 35+30, od kojih bi 30 bilo realizovano kroz "klizni raspored" - u 15 dvočasa raspoređenih tokom školske godine.

Od igračke do računara

U gimnazijama i srednjim stručnim školama biće modernizovani nastavni sadržaji. Isto važi i za predmet Od igračke do računara, koji uče đaci nižih razreda osnovne škole. Njima će ostati isti fond časova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.