Izvor: Novosti | Nedelja, 12.06.2016.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na dadilju ode cela plata - Za oko 5.000 mališana nema mesta u vrtićima

(Foto: Oksana Kuzmina/shutterstock.com)
Preliminarne rang-liste za upis u vrtiće biće istaknute u ponedeljak, 13. juna, a po svemu sudeći više od 5.000 mališana ostaće bez mesta. Mnogi zaposleni roditelji, čija deca i posle isteka roka za žalbe ostanu ispod crte, moraće da potraže alternativu. Onima kojima zakaže "baka servis" i pomoć prijatelja, kao jedina mogućnost ostaju bebisiterke. Za razliku od obdaništa, za koje treba izdvojiti 5.000 dinara za mesec dana boravka, za dadilju roditelji moraju da daju čak celu prosečnu platu.

Osmočasovna briga o detetu, od ponedeljka do petka, mesečno košta od 300 do 500 EUR, u zavisnosti od roditeljskih prohteva.

- Cena zavisi od broja dece, ali i opisa posla – kažu iz agencije "Hepi mama".

- Naše bebisiterke su angažovane samo za čuvanje dece, ne i za pomoć u kući, kako bi mogle da se posvete samo detetu. Domaćice se posebno angažuju. Za brigu o najmlađima cena po satu iznosi od 250 do 400 dinara, a rad vikendom i praznicima je 20% skuplji.

Razlike u cenama između privatnih i državnih dadilja su vrlo male, a iznos se dodatno umanjuje ukoliko je broj dece veći.

- Za osam sati radnim danima cena je 26.420 dinara mesečno, a za dvoje dece 31.680 dinara – ističe Mirjana Lukić, direktorka "Mirne kuće".

Da su usluge dadilja i te kako popularne, uprkos visokim cenama, govori i činjenica da se 35 porodica nalazi na listi čekanja "Bebi servisa" koji radi pri PU "Stari grad".

- Imamo 210 bebisiterki, a u ovom trenutku to je malo da pokrije potrebe grada – kaže Ruzmilka Đotunović, rukovodilac "Bebi servisa". – Za usluge državnih dadilja mesečno treba izdvojiti 27.580 dinara, a za četiri sata dnevno za mesec dana oko 15.000. Naše usluge uglavnom koriste ljudi koji rade u dve smene, kada moraju da otputuju zbog poslovnih obaveza, kao zamenu za vrtić, ali i kao dopunu kad oba roditelja ne mogu da usklade smene.

VIP čuvanje

Osim osnovnih, većina agencija za čuvanje dece nudi i dodatne usluge. Za decu sa smetnjama u razvoju imaju obučene stručnjake, defektologe, pedijatre, logopede, koji kroz igru sprovode stimulativne programe. Povremene usluge bebisitinga roditelji često koriste u slučaju da se dete razboli, a roditelj ne može da odsustvuje sa posla. Postoje i VIP dadilje koje ispunjavaju specifične zahteve u vezi sa čuvanjem dece.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.