NavMenu

Poreznici kreću u kontrolu poštovanja rokova plaćanja

Izvor: Nova ekonomija Nedelja, 12.06.2016. 18:19
Komentari
Podeli
Poreznici će od ponedeljka, 13. juna 2016. godine, vršiti nadzor nad sprovođenjem Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama između privrednih subjekata, saznaje Nova ekonomija.

Ovaj posao je od 2013. godine, bez većeg uspeha, vršilo Ministarstvo finansija. Tako će, prema novom Pravilniku koji je ovih dana potpisao ministar finansija Dušan Vujović, postojati obaveza da Poreska uprava pokrene prekršajni postupak u slučajevima da javni sektor kasni sa plaćanjima. Sudovi će, bar kako je predvideo sam zakon, ove slučajeve rešavati po hitnom postupku.

Zakon koji je donet 2013. godine predviđa da svaka transakcija u kojoj je učesnik neko iz javnog sektora, uključujući tu i upravu, lokalnu samoupravu i javna preduzeća svoje obaveze mora da izmiri u roku od 60 dana. Izuzetak je Republički fond za zdravstveno osiguranje koji može svoje račune izmirivati u roku od 90 dana.

U prvo vreme, nakon donošenja Zakona, tadašnji ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić blokirao je naručioce iz javnog sektora koji svoje obaveze ne izmiruju na vreme. Međutim, nadzor koji je zvanično vršilo Ministarstvo finansija ubrzo je prestao, pa se tako danas, u najvećem broju slučajeva, zakonski rokovi za plaćanje roba i usluga i ne poštuju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.