NavMenu

Jug Srbije spreman za velike kineske investicije - Dobra lokacija i obrazovana radna snaga privlače azijske partnere

Izvor: RTS Nedelja, 12.06.2016. 17:57
Komentari
Podeli
(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Blizina tržišta Evropske unije, obrazovana radna snaga, ali i poresko zakonodavstvo koje štiti investitore, za pojedine ekonomiste su dovoljni razlozi zbog kojih je Kina zainteresovana za ulaganja na Balkanu. Jug Srbije je spreman za velike kineske investicije jer pojedini privrednici imaju dugogodišnje iskustvo sa azijskim gigantom.

Jedna od sedam svetskih kompanija iz oblasti optoelektronike koja proizvodi uređaje za noćna osmatranja, a posluje u Nišu, najveći je partner Kineza na jugu Srbije. Godišnje uveze robu za milion i po dolara.

Generalni direktor EI "Sova" iz Niša Branislav Brindić kaže da imaju korektnu saradnju sa kineskim partnerom.

- Najveći značaj polažemo upravo na udaljenost, na mogućnost pravovremenih intervencija povodom zastoja na opremi i nabavci rezervnih delova – naveo je Brindić.

Asocijacija srpskih i kineskih trgovaca u Nišu godinama je pokušavala da pomogne proizvođačima da uspostave poslovnu saranju sa partnerima iz daleke Azije.

Bratislav Vukadinović, predsednik Udruženja građana "Lan Džou" – Niš, napominje da je u planu bilo da se preko Luke "Bar" uvoze poluproizvodi i sirovine do niške mašinske industrije gde bi bila slobodna zona, a proizvodi sa prefiksom "Made in Serbia" bi posle mogli lakše da se izvoze u EU.

Članica Kineske trgovinske asocijacije u Srbiji Šu Cu Vang rekla je da žele da što pre pokrenu proizvodnju u Srbiji.

- Pomažemo srpskim privrednicima da kupe jeftiniju kinesku sirovinu direktno od proizvođača. To je i nama u interesu jer živimo ovde – poručila je Šu.

Mnoge ideje su propale jer nisu imale podršku lokalnih samouprava, koje interes vide u velikim investicijama.

- Mi smo sa svim kapacitetima Slobodne zone Pirot spremni za velike kompanije. Na sadašnjoj lokaciji više nemamo mesta, to smo na neki način već popunili, ali smo za veće investicije planirali novu lokaciju – istakao je Dragan Kocić, predsednik Regionalne privredne komore Niš.

Pre desetak godina investitor iz jedne kineske primorske provincije planirao je da u krugu Elektronske industrije u Nišu od kineskih komponenti sklapa televizore. Međutim, zbog administrativnih problema, od te ideje je vrlo brzo odustao.

Ekonomista Boban Stojanović ističe da je jug Srbije interesantan za Kinu zbog blizine luke Pirej.

- Ovuda će ići glavni tranzit robe i dodatno treba videti šta od robe može otići u Kinu kao gotov proizvod - rekao je Stojanović.

Iz Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga izvoza za Kinu nema, ali je zato poslednjih decenija uvoz kineske opreme i repromaterijala povećan za 10%, pa sada iznosi oko 40 mil USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.