NavMenu

Kompleksna birokratija odlazi u istoriju - U pripremi jedinstveni javni registar administrativnih procedura

Izvor: Tanjug Petak, 10.06.2016. 12:10
Komentari
Podeli

Pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je u petak, 10. juna, da je započeta izrada jedinstvenog javnog registra administrativnih procedura i ostalih uslova poslovanja, koji će značajno olakšati privrednicima i omogućiti "giljotinu propisa".

- Počela je realizacija veoma ambicioznog projekta da se popišu sve procedure u kojima se privredni subjekti obraćaju državnoj upravi, bilo da su u pitanju dozvole, saglasnosti,rešenja i drugo - rekla je Obradović Jovanović.

Ona je dodala da je cilj da propisi budu lako razumljivi, kao i da će se stvoriti osnova za ukidanje nepotrebnih procedura.

Katarina Obradović Jovanović je u Palati Srbija, gde je predstavljen Izveštaja o sprovođenju evropskog akta o malim preduzećima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, rekla da je u tom izveštaju najbolje ocenjena Srbija, zajedno sa Turskom i Makedonijom.

- Taj akt predstavlja evropsku politiku razvoja sektora malih i srednjih preduzeća (MSP),a za zemlju kandidata kao što je Srbija to je veoma važan dokument i naša obaveza je da ga sprovodimo - istakla je pomoćnica ministra.

Navedeni akt se sprovodi već više godina i sadrži 10 smernica šta treba uraditi da bi poslovno okruženje za MSP bilo povoljno, a najveći rezultat biće postignut sprovođenjem aktivnosti u okviru Godine preduzetništva, koja je proglašena u Srbiji tokom 2016.


Šef Sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat izjavio je da EU ima pristup proširenju koji utvrđuje tri prioritetne zone - vladavinu zakona, reformu javnog sektora i ekonomske reforme.

- Ovaj izveštaj nam pruža dobre savete kako da idemo napred, ali i da vidimo koja su ograničenja. Takođe, na osnovu njega pravimo procenu koliko se prilagođavamo evropskim standardima kada je reč o malim preduzećima - rekao je Janmat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.