Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.06.2016.| 14:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Još 5 firmi u proceduri za status Ovlašćenog privrednog subjekta - Uskoro promena Carinskog zakona

(Foto: carina.rs)
Pet firmi u Srbiji ima status Ovlašćenog privrednog subjekta (OPS), a još 5 su u procesu dobijanja tog međunarodnog priznanja pouzdanosti kompanije, izjavio je juče Slobodan Tomić, načelnik odeljenja za carinske procedure Uprave carina.

Tomić je na radnom doručku u organizaciji kompanije DHL i Slovenačkog poslovnog kluba objasnio da status OPS može dobiti onaj privredni subjekt kome je odobren status pouzdanog partnera, s obzirom da je proverom utvrđeno da ispunjava specifične kriterijume, i samim tim može da koristi veći broj pogodnosti u carinskom postupku.

Predstavnicima slovenačkih kompanija, Tomić je predstavio pojednostavljene carinske procedure. Kako je objasnio, uslovi za dobijanje statusa OPS su poštovanje carinskih propisa, prihvatljiv sistem vođenja komercijalne, a po potrebi i transportne dokumentacije, dokazana finansijska solventnost, kao i odgovarajući standardi sigurnosti i bezbednosti.

Tomić je naveo i da je u maju u Evropskoj uniji promenjen carinski zakon, kao i da će naš zakon biti izmenjen.

Kompanija "DHL Express" u Srbiji ima 8.500 ugovornih klijenata, šalju pakete u 1.170 lokacija u Srbiji, imaju 134 zaposlenih i dostavljaju 2.000 pošiljaka dnevno (izvoz/uvoz). DHL ima 60 vozila, imaju 65% udela u međunarodnom tržištu ekspres usluge, 2% udela u domaćem tržištu.

DHL pošiljke otprema svakog radnog dana iz Beograda, avionom "antonov 26", kapaciteta 5 tona na relaciji Beograd-Budimpešta-Lajpcig, dok uvozni materijal pristiže u Beograd istom rutom u ranim jutarnjim časovima svakog radnog dana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.