NavMenu

Još 5 firmi u proceduri za status Ovlašćenog privrednog subjekta - Uskoro promena Carinskog zakona

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.06.2016. 14:58
Komentari
Podeli

(Foto: carina.rs)
Pet firmi u Srbiji ima status Ovlašćenog privrednog subjekta (OPS), a još 5 su u procesu dobijanja tog međunarodnog priznanja pouzdanosti kompanije, izjavio je juče Slobodan Tomić, načelnik odeljenja za carinske procedure Uprave carina.

Tomić je na radnom doručku u organizaciji kompanije DHL i Slovenačkog poslovnog kluba objasnio da status OPS može dobiti onaj privredni subjekt kome je odobren status pouzdanog partnera, s obzirom da je proverom utvrđeno da ispunjava specifične kriterijume, i samim tim može da koristi veći broj pogodnosti u carinskom postupku.

Predstavnicima slovenačkih kompanija, Tomić je predstavio pojednostavljene carinske procedure. Kako je objasnio, uslovi za dobijanje statusa OPS su poštovanje carinskih propisa, prihvatljiv sistem vođenja komercijalne, a po potrebi i transportne dokumentacije, dokazana finansijska solventnost, kao i odgovarajući standardi sigurnosti i bezbednosti.

Tomić je naveo i da je u maju u Evropskoj uniji promenjen carinski zakon, kao i da će naš zakon biti izmenjen.

Kompanija "DHL Express" u Srbiji ima 8.500 ugovornih klijenata, šalju pakete u 1.170 lokacija u Srbiji, imaju 134 zaposlenih i dostavljaju 2.000 pošiljaka dnevno (izvoz/uvoz). DHL ima 60 vozila, imaju 65% udela u međunarodnom tržištu ekspres usluge, 2% udela u domaćem tržištu.

DHL pošiljke otprema svakog radnog dana iz Beograda, avionom "antonov 26", kapaciteta 5 tona na relaciji Beograd-Budimpešta-Lajpcig, dok uvozni materijal pristiže u Beograd istom rutom u ranim jutarnjim časovima svakog radnog dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.