NavMenu

U dobrovoljne penzijske fondove novac uplaćuje svaki 40 stanovnik Srbije

Izvor: Beta Četvrtak, 09.06.2016. 07:26
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Građani Srbije su sve više zainteresovani za ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove, a u program dopunskih penzija uključeno je 10% zaposlenih, ocenjeno je u četvrtak na skupu o životnom osiguranju i dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Direktor filijale Beograd "Dunav društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom" (DPF) Goran Jelisavac rekao je da je zadovoljavajući broj građana Srbije uključen u penzijske fondove.

- Oko 10% zaposlenih uključeno je u program dopunskih penzija u Srbiji, što je oko 2,5% ukupnog stanovništva - rekao je on i dodao da je država odigrala veliku ulogu davanjem poreskih olakšica za poslodavce, tako da ukoliko poslodavac uplaćuje do 5.500 dinara za zaposlenog oslobođen je plaćanja svih poreza i doprinosa.

Prema njegovim rečima, ciljna grupa svih penzijskih fondova su poslodavci, ali i građani, koja sve više ulaze u dopunske penzijske fondove.

Jelisavac je naveo da je prednost penzionih fondova što građani u svakom trenutku mogu da imaju uvid u stanje na računu i što uz minimalna ulaganja mogu da u starosti obezbede bolji standard. Prednost je, kako je rekao, i što građani ne moraju redovno da uplaćuju novac u penzioni fond, a mogu i da menjaju iznos uplata.

U poslednjih pet godina prinos u "Dunav penzijskom fondu" bio je 12,5%.

Na tribini kluba "Sve o osiguranju" je rečeno i da je u penzionim fondovima minimalan iznos uplate od 500 do 1.000 dinara.

Navedeno je i da je prosečna penzija u Srbiji 24.000 dinara, što takođe ukazuje na značaj dopunskog penzionog osiguranja.

Prosek starosti korisnika penzionih fondova je, kako je rečeno, između 40 i 50 godina, a ocenjeno je i da mladi u Srbiji nedovoljno razmišljaju o penziji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.