Izvor: Tanjug | Sreda, 08.06.2016.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Malinari traže cenu od najmanje 2,30 EUR po kilogramu

(Foto: Suzana Obradović)
Predstavnici Asocijacije poljoprivrednih proizvođača malina Srbije doneli su u sredu, 8. juna, odluku da akontna cena za ovogodišnji rod maline bude bar 2,30 EUR. Predsednik asocijacije Dobrivoje Radović rekao je da je nastao problem u Moravičko-zlatiborskom i Mačvansko-kolubarskom okrugu, jer je cena ovog voća 150 dinara.

- Rod malina umanjen je od 30 do 40% - naveo je Radović za Glas zapadne Srbije.

Prema njegovim rečima, resornim ministarstvima biće upućen hitan poziv za sastanak zbog toga što akontna cena od 150 dinara nije primamljiva na osnovu kalkulacija i cene koštanja samog kilograma maline.

Ukoliko sastanak ne bude održan, Radović kaže da će tražiti da premijer što hitnije primi proizvođače malina, jer se oni, kako navodi, time ne bave iz hobija, već im je to izvor egzistencije.

- Dolazim iz Ivanjice, gde smo bili oštećeni usled vremenskih nepogoda, imali smo toplu zimu, kišni period koji je uticao na 30% smanjenja plodova, veliko izmrzavanje od padavina koje je negde Ivanjicu zahvatilo 40-50%, dok su drugi krajevi koji pripadaju udruženju obuhvaćeni od 20 do 30%. Najveći problem koji je zahvatio proizvođače je sušenje kompletne biljke, što je problem i za sledeću godinu - zaključio je Radović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.