NavMenu

"Trayal" koproracija predala UPPR, odluka 8 .jula

Izvor: Beta Utorak, 07.06.2016. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: trayal.rs)
Kruševačka "Trayal korporacija" podnela je nadležnima Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) o kome će se odlučivati 8. jula. Ta korporacija, u čijem sastavu su četiri fabrike, UPPR je predala pre 31. maja, dokle je važila zaštita države od naplate dugova a prethodno je, na osnovu socijalnog programa, 17 ljudi napustilo "Trayal".

- Ročište za odlučivanje po predlogu za pokretanje postupka stečaja reorganizacijom u skladu sa UPPR-om određuje se za 8. jul u Privrednom sudu u Kraljevu - preneli su Beti iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Predsednik Samostalnog sindikata u "Trayal" Milosav Vukojičić rekao je Beti da je UPPR predat pre 31. maja, odnosno pre isteka roka u kome je fabrika bila pod zaštitom države.

- Fabrika je upošljena, plate su redovne, a pred istek tog roka sproveden je još jedan socijalni program kroz koji je iz preduzeća otišlo 17 radnika - kazao je on.

Poslovodstvo "Trayala" nije bilo spremno da govori o UPPR-u kao i o trenutnim poslovnim rezultatima uz objašnjenje da su državne institucije nadležne za tu fabriku.

Agencija Beta ni iz Ministarstva privrede nije dobila odgovor o tome na koji će se način rešavati sudbina "Trayal korporacije" koja je bila među 17 strateških preduzeća pod zaštitom države.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je krajem maja za Radio-televiziju Srbije da 11 strateških preduzeća neće otići u stečaj već će nastaviti ekonomski i funkcionalni život u narednom periodu.

Krajem aprila, Samostalni sindikat hemije i nemetala, kome prpada i sindikat "Trayal"-a je pokrenuo incijativu da se za fabriku uradi UPPR-a, koji bi trebalo da omogući da preduzeće u narednih pet godina, bez državnih kredita i subvencija, vrati više od 45 mil EUR duga i nastavi da posluje. Tada je navedeno da bi sa UPPR-om trebalo da se saglase najveći poverioci, Komercijalna banka kojoj "Trayal" duguje 15 mil EUR, potom banka Intesa, kao i bugarska kompanija "Brikel", bivši vlasnik "Trayala", koja potražuje oko dve milijarde dinara.


"Trayal", u kome je zaposleno oko 115 ljudi, prema ranijim navodima poslovodstva ima ugovorenu proizvodnju do kraja godine za sve četiri fabrike koje posluju u okviru Korporacije.

U okviru "Trayal"-a su Fabrika ekploziva i Fabrika zaštitnih sredstava, koje, između ostalog rade za Vojsku Srbije kao i Fabrika za teretne i industrijske pneumatike i Fabrika guma za dvotočkaše.

U prethodnom periodu bilo je reči da bi dve fabrike koje rade za vojsku mogle da ostanu u državnom vlasništvu a da se za druge dve fabrike planira privatizacija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.