Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 06.06.2016.| 09:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sve veće interesovanje za pokretanje sopstvenog biznisa

(Foto: Gajus/shutterstock.com)
Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović rekao je da je prethodnih godina želja svakog nezaposlenog lica bila da pronađu posao u javnom sektoru, dok je ove godine veće interesovanje za pokretanje sopstvenog biznisa.

To se, prema njegovim rečima, vidi prema broju zahteva za podsticajna sredstva NSZ, a ideja je da se, osnaživanjem privatne inicijative i razvijanjem malih i srednjih preduzeća, apsurbuje onaj broj ljudi koja se regrutuju kao viškovi u javnim preduzećima ili preduzećima u privatizaciji.

On je, gostujući na RTS-u, rekao da na evidenciji NSZ trenutno se nalazi 720.000 nezaposlenih lica, što je za 15.000 lica manje nego prošlog meseca.

- Sezonski poslovi, naše aktivne mere smanjuju broj lica na evidenvciji. U poređenju sa istim periodom prošle godine to je za 4, 4% manje - naglasio je Martinović.

On je dodao da je zanimanje sadašnjosti, verovatno i budućnosti, informaciona tehnologija, ali da su traženi i inženjeri iz oblasti elektronike, elektrotehnike, građevine, mašinstva sa određenim licencama.

Martinović je istakao da se zapošljavaju i oni koji imaju niže kvalifikacije, ako imaju određene veštine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.