NavMenu

Si Đinping uvodi Kineze u Smederevo

Izvor: Politika Nedelja, 05.06.2016. 07:19
Komentari
Podeli

(Foto: zelsd.rs)
Kineski "Hesteel" bi trebalo 17. juna i formalno da preuzme "Železaru Smederevo". Prema saznanjima "Politike", rukovodstvo "Hesteel"-a će zvanično prekoračiti prag smederevske fabrike zajedno sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Zvaničnim protokolom države Srbije predviđeno je da Kinezi formalno postanu vlasnici istog dana, to jest 17. juna, kad Đinping stigne u našu zemlju.

Papirološki, sve je spremno za taj korak. Komisija zazaštitu konkurencije odobrila je "Hesteel"-u preuzimanje srpske čeličane, što je bila poslednja prepreka da Kinezi uđu u železaru.

Iako se o zelenom svetlu Brisela u ovdašnjoj javnosti mnogo spekulisalo, Evropska komisija nije imala načina da spreči potpisivanje ugovora između dve kompanije. Ali, i te kako ima mehanizme da nadzire "Hesteel"-ovo poslovanje u Srbiji, pa čak i da kazni ovog kineskog proizvođača. Brisel možeda naloži "Hesteel"-u da sav iznos preplaćene države pomoći vrati u budžet Republike Srbije.

Jer, prema Protokolu 5 Sporazuma o stabilizaciji ipridruživanju iznos pomoći koji je država železari dala do 1. februara 2015. godine ne sme da bude veći od 50% buduće kineske investicije. Prema zvaničnim informacijama iz delegacije Evropske komisije iznos pomoći koju je čeličana dobila još proveravaju.

Takođe, EK će proveravati i da li su proizvodi, koje"Železara Smederevo" bude izvozila u Evropu, više od 51% srpskog porekla.

To nije jedina poteškoća sa kojom će se smederevska čeličana suočiti nakon što Kinezi krajem juna zvanično preuzmu kompaniju. To preuzimanje dogodiće se usred globalnog čeličnog rata koji se minulih nedelja razbuktao između Amerike i Evrope, s jedne i Kine s druge strane.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.