Izvor: B92/Tanjug | Četvrtak, 02.06.2016.| 15:51

Cilj države da turizam čini 9% BDP-a - U prva četiri meseca 2016. u Srbiji oko 300.000 stranih turista

(Foto: Anton Violin/shutterstock.com)
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u sredu da je cilj da se učešće turizma u bruto domaćem proizvodu Srbije u narednih pet godina poveća na 9% sa sadašnjih 6%.

Ljajić je u Turističkoj organizaciji Srbije rekao da je to svetski prosek, ali da nije nerealno da se to postigne i dodao da je potrebno više ulaganja u turističku i putnu infrastrukturu. Potrebno je, kako navodi, završiti privatizaciju banja, podstaći javno-privatno partnerstvo i podići nivo investicija u banjski turizam.

- Moramo više da radimo na marketingu, promociji i rebrendiranju zemlje - naglasio je Ljajić i dodao da je potrebno i kreiranje regionalnog turističkog proizvoda.

Prema njegovim rečima, cilj je da u Srbiju dolazi više turista iz celog sveta, a ne samo iz zemalja u regionu. - Naš cilj je da igramo prvu turističku ligu i da turizam mnogo više doprinese oporavku ekonomije Srbije - istakao je Ljajić.

Ministar je rekao i da su ostvareni dobri rezultati u turizmu u prva četiri meseca ove godine i da je broj turista povećan za 15%, a noćenja za 18%, dok je devizni priliv povećan za 20%.

Srbiju je u prva četiri meseca posetilo 718.750 turista, od čega je domaćih turista bilo 412.386 ili 14% više, a inostranih 306.364 ili 15% više.

Kako je saopštila Turistička organizacija Srbije (TOS), ostvаreno je ukupno 2.089.611 noćenjа, što je zа 18% više nego u tom periodu prošle godine, a od čegа su domаći turisti ostvarili 66%.

Domаći gosti nаjviše su borаvili u plаninskim i bаnjskim mestimа, dok su inostrаni gosti nаjviše borаvili u Beogrаdu i na plаninama. Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Crne Gore, a slede turisti iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske i Rusije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.