NavMenu

Najavljene investicije "Bosch"-a od 10 mil EUR - Udvostručen izvoz iz Srbije u 2016.

Izvor: eKapija Sreda, 01.06.2016. 15:56
Komentari
Podeli

Kompanija "Bosch"u Srbiji završila je fiskalnu 2015. sa ukupnom prodajom od 94,1 mil EUR, uključujujući prodaju trećim licima i interne isporuke povezanim preduzećima. U poređenju sa prethodnom godinom (41,5 mil EUR), ukupna prodaja povećana je za 135%, rečeno je danas na godišnjoj konferenciji za novinare te kompanije.

Jovanka Jovanović, generalna direktorka kompanije "Bosch" u Srbiji, je izjavila da su u 2015. imali oko 800 zaposlenih, što je dvostruko više u poređenju sa 2014, a da ovu godinu planiraju da završe sa 1.300 radnika.

- U 2015. smo ostvarili izvoz od 68 mil EUR, a pema našim projekcijama on će u ovoj godini biti dupliran. U prethodnoj godini smo investirali 10 mil EUR, a verujem da ćemo isto toliku uložiti i u ovoj – istakla je Jovanović.

"Bosch" je u 2015. godini otvorio dva nova odeljenja u Srbiji u okviru informaciono-komunikacionih tehnologjia (ICT): Mobiliti Medija (MOME) i E-trgovina električnim ručnim alatima.

- Oba odeljenja nude različite poslovne mogućnosti za Java stručnjake koji dizajniraju backend usluge i aplikacije za IOS/Android platforme, kao i za IT profesionalce koji podržavaju projekte e-trgovine agilnim metodologijama. MOME razvija aplikacije za povezivanje vozila sa smart telefonima i otvara širok asortiman povezanih usluga kao što su pregled i kontrola stanja vozila i slanje obaveštenja vlasniku o kvarovima, u slučaju saobraćajnih nesreća. Odeljenje za E-trgovinu električnim ručnim alatima koordinira razvoj internet prodavnica za različite brendove širom sveta – objasnila je Jovanović i naglasila da je izvoz svih usluga u 2015. dostigao 2,7 mil EUR.

Jovanović je dodala da "Bosch" planira da na globalnom nivou zaposli 14.000 diplomaca, prvenstveno IT stručnjaka, a Srbija je među odabranim lokacijama.

Poslovni izgledi "Bosch" grupe širom sveta za 2016.

Nakon rekordne 2015, "Bosch" želi da i ove godine nastavi trend rasta. Vodeći proizvođač i doobavljač tehnologija i usluga u Srbiji, očekuje da će njegova prodaja porasti od 3 do 5% u 2016. Govoreći nedavno na godišnjoj pres konferenciji u Nemačkoj, CEO kompanije "Bosch" Volkmar Dener je rekao:

- Planiramo rast ne samo na osnovu inovativnih proizvoda, već i na osnovu inovativnih usluga.

Na području umrežavanja, kompanija se fokusira na "3S": senzori, softver i usluge. Bosch sve više koristi paletu povezanih usluga kako bi nadogradio čvrstu osnovu hardverskog poslovanja. Na ovaj način, korist za kompaniju ne nastaje samo kao rezultat poslovanja u okviru različitih tehnologija i industrija, već i zbog ekspertize u okviru IT oblasti poslovanja. Ovoj strategiji doprinose i novoosnovani sektor "Bosch Global Service Solutions", potom nedavno ustanovljen "Bosch IoT Cloud", kao i "Bosch Smart Home system" koji je lansiran na početku 2016. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.