NavMenu

U aprilu zabeležen trend rasta potrošnje

Izvor: eKapija Sreda, 01.06.2016. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Promet robe u trgovini na malo u Srbiji porastao je u aprilu u tekućim cenama za 8% u odnosu na prethodni mesec, a u poređenju sa aprilom 2015. godine za 7,4%, saopštio je Republički zavod za statistiku. U stalnim cenama, promet u maloprodaji je u posmatranom mesecu bio veći za 7,2% u odnosu na mart i za 9,6% veći nego u aprilu 2015.

Statistika je takođe, zabeležila da je od januara do kraja aprila 2016. promet u trgovini na malo skočio u tekućim cenama za 9,0%, a u stalnim cenama za 9,9% u odnosu na uporedni period godinu dana ranije.

Isti trend zabeležen je i u SAD, gde je ostvaren najveći mesečni rast lične potrošnje u poslednjih sedam godina, saopštilo je američko ministarstvo trgovine.

Lična potrošnja u SAD u aprilu je porasla za 1% ili 119,2 mlrd USD, u odnosu na rast potrošnje od tek 3,7 mlrd USD iz prethodnog meseca, prenosi agencija Frans pres. Takav rast potrošnje, bolji od očekivanja ekonomista, predstavlja značajan zaokret u odnosu na gotovo stagniranje iz perioda januar-mart.

Drugi izveštaj ministarstva pokazao je da su raspoloživa lična primanja porasla u aprilu za 0,5% u odnosu na mart ili za 63,5 mlrd USD, dok je osnovni indeks cena za ličnu potrošnju, ključni pokazatelj inflacije, porastao za 0,3% na mesečnom nivou i za 1,1% na godišnjem nivou.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.