Izvor: eKapija | Utorak, 31.05.2016.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mentoring za domaće privrednike - RAS objavila javni poziv, rok za podnošenje prijava 21. jun

(Foto: Bacho/shutterstock.com)
Razvojna agencija Srbije (RAS) raspisala je javni poziv za učešće na besplatnom programu mentoringa namenjenog mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) i zadrugama. Program ima za cilj unapređenje poslovanja i smanjenje broja neuspešnih privrednih subjekata i zadruga, i odvija se u skladu sa programom Ministarstva privrede - Standardizovani set usluga (SSU) za MMSP i preduzetnike u 2016. godini.

Proces mentoringa odvija se po metodologiji razvijenoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) i podrazumeva od 25 do 50 sati stručne podrške preduzećima i zadrugama u oblastima koje oni definišu u saradnji sa sertifikovanim stručnim licima – mentorima. Naime, menadžment preduzeća i mentor zajedno proučavaju aktuelno poslovanje, razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, kao i najvažnije potencijale za rast, te na osnovu konstatovanog stanja mentor i korisnik pripremaju plan/projekat daljeg razvoja.

Više od 500 MMSP iz Srbije učestvovalo je u ovom programu u periodu od 2010. godine do danas, ocenivši ga kao veoma korisnog za unapređenje svog poslovanja. Nacionalna agencija za regionalni razvoj (NARR) sprovodila je i nezavisnu evaluaciju korisnika mentoringa u prethodnim godinama realizacije koja je pokazala da zahvaljujući ovoj usluzi firme ostvaruju u proseku 10% povećanja prodaje, profita i broja zaposlenih.

Program mentoringa se realizuje preko akreditovanih razvojnih agencija sa sedištem u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Rumi, Beogradu, Požarevcu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Kruševcu i Loznici.

Rok za podnošenje prijava je 21. jun 2016. godine, a uputstvo za učešće u programu i svi prateći obrasci dostupni su u elektronskom obliku na sajtovima www.ras.gov.rs i www.godinapreduzetnistva.rs, kao i na sajtovima akreditovanih razvojnih agencija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.