NavMenu

Počela izgradnja novog zatvora u Pančevu - Vrednost investicije 23 mil EUR

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 30.05.2016. 15:45
Komentari
Podeli

U Pančevu je u ponedeljak, 30. maja, počela izgradnja novog zatvora, koji će imati kapacitet za smeštaj 500 osoba, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika, a prijem prvih zatvorenika je planirano za dve godine.

Prvi temelj formalno je položio ministar pravde Nikola Selaković, a obeležavanju početka radova prisustvovali su i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, kao i predstavnici pravosudnih i gradskih institucija.

Novi zatvor biće izgrađen na deset hektara zemljišta postojeće ekonomije, koja je u sastavu postojećeg pančevačkog Okružnog zatvora i nalazi se na putu za Bavanište, rekao je ministar pravde.

Ceo kompleks, površine 24.000 m2, po planu bi trebalo da se sastoji od sedam zgrada: dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija. Vrednost izgradnje i opremanja je 23 mil EUR, od kojih Centralna evropska banka kreditira 18 mil EUR, a Srbija sufinansira sa 5 mil EUR za opremanje.Projekat je izradila firma "Coming 1" d.o.o. iz Beograda, dok su izvođači radova beogradska kompanija "JV Gradina" d.o.o i "Credo" d.o.o. iz Vranja.

- Zatvor će biti građen po najsavremenijm standardima i mogu da kažem da će biti najmoderniji u Srbiji - rekao je Selaković.

Planirano je da ceo kompleks bude ograđen perimetarskim sistemom zaštite, a sam objekat IC senzorima i više stotina kamera za video nadzor. Na ulazu će biti neprobojna stakla, KD vrata nove generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za lični pretres.

Kada radovi budu gotovi, postojeći Okružni zatvor u Pančevu, koji se nalazi u centru grada u pešačkoj zoni, biće iseljen, a ideja je da se ta zgrada koja je u vlasništvu Ministarstva pravde, preda gradskoj upravi i preuredi u muzej.

Srbija trenutno ima 35 zatvora, od kojih je pet na Kosovu i Metohiji, a pored zatvora u Pančevu do kraja godine, prema rečima Selakovića, planirano je da počne izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda u Kragujevcu.

- Izgradnjom ovog zatvora, zatvora u Kragujevcu, ali i novim paviljonima u Zabeli, Sremskoj Mitrovici i Leskovcu, dobićemo optimalne kapacitete, s obzirom na ukupan broj pritvorenih i osuđenih lica, tako da će biti - jedno lice, jedno mesto, a možda čak i više mesta po čoveku - rekao je Selaković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Ove godine tenderi vredni 111,6 mil EUR za stručni nadzor gradnje 7 velikih infrastrukturnih projekata - U planu i nabavka projekta za završetak Ipsilon kraka

U okviru Plana javnih nabavki Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za 2024. godinu, najavljeni su tenderi za stručni nadzor nad 7 velikih infrastrukturinih projekata ukune vrednosti oko 111,6, kao i za projektovanje završetka ipsilon kraka na Koridoru 10. Evo o kojim projektima je reč, kada će biti raspisani tenderi i kolika je pojedinačna procenjena vrednost javnih nabavki: Auto-put Požega-Kotroman i tunel

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.